dinsdag 7 december 2021

Alles over Papendrecht

Bevrijdingsvuur Papendrecht onder grote belangstelling ontstoken

6 mei 2015 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Voor het eerst werd op 5 mei 1948 het Bevrijdingsvuur overgebracht vanuit Normandië, waar de geallieerden op D-Day voet aan wal zetten, naar Wageningen. Sindsdien wordt het Bevrijdingsvuur daar eeuwig brandend gehouden en jaarlijks ververst vanuit Normandië. Vanuit Wageningen verspreidt het vuur zich op 5 mei door bevrijdingsvuurestafettes over het land. Eens in de vijf jaar haalt AV Passaat op 5 mei het Bevrijdingsvuur op vanuit Wageningen.

Voordat Passaat afreisde naar Wageningen nam zij eerst op 4 mei deel aan de Dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg in Papendrecht.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei verdeelde het Bevrijdingsvuur vanaf middernacht 4 op 5 mei aan 180 loopgroepen uit het hele land, die dit vervolgens in estafette naar huis (Papendrecht) brengen.

Passaat ontving het vuur rond 01.00 uur en liep ermee naar Papendrecht. Een van de estafettelopers bracht het vuur op 5 mei tussen 09:30 en 09:45 uur bij het Gemeentehuis aan de Markt. Daarna zal hij het bevrijdingsvuur aan de Biurgemeester overhandingen, die met het bevrijdingsvuur de vlam laten ontbranden van de fakkel, die leerlingen van De Lage Waard gemaakt hebben.

De 35 estafettelopers van Passaat en de burgemeester van Papendrecht werden bij aankomst van het Bevrijdingsvuur bij het Gemeentehuis op een groots onthaal door de bevolking van Papendrecht onthaald.

Foto's: Pieter van den Berg.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!