donderdag 5 augustus 2021

Alles over Papendrecht

Karakteristieke kastanjes op rotonde omgezaagd vanwege kastanjeziekte (+ video)

15 juni 2015 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Onze redacteur reed vandaag, 15 juni 2015 bij de rotonde op de Veerweg / Vrijheer van Eslaan, en ontdekte daar dat werknemers van de Gemeente bezig waren met het snoeien van de drie karkateristieke Kastanjebomen die op de rotonde stonden.

Een korte navraag leerde dat de kastanjes geveld waren door de zogenaamde kastanjeziekte. In plaats van de drie kastanjes zullen op de rotononde vaste planten en een boom geplaatst worden. De boom komt in het midden, zodat in ieder geval de verlichting weer geplaatst kan worden.

De drie karakteristieke kastanjebomen hadden meer dan twintig jaar op deze rotonde gestaan en werden nu weggesleept in de richting van het park. Op een van de hieronder staande foto's kunt u zien dat bij deze ziekte hele stukken schors van de boom loslaten.

De kastanjebloedingsziekte (Wetenschappelijke naam: Pseudomonas syringae) is een plantenziekte die voorkomt op paardenkastanjes. Op de bast van de boom ontstaan roestbruine vochtige plekken die gaan bloeden met een stroperige vloeistof. Als deze vloeistof indroogt blijven er op de bast korstvormige roestvlekken achter. Onder deze plekken sterft het weefsel af en ontstaan er scheuren in de bast. Delen van de bastdelen met scheuren zijn eenvoudig te verwijderen. De ziekte is mogelijk dodelijk. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie uit de Pseudomonas syringae-groep.In Nederland werd de ziekte in 2002 voor het eerst in de Haarlemmermeer ontdekt. Sindsdien heeft de ziekte zich over het hele land verspreid. Rond diezelfde tijd werd de ziekte ook in Engeland, Duitsland, België, Frankrijk en Italië aangetroffen.

Over de achtergronden van de bacterie is nog weinig bekend. Er wordt onderzoek gedaan naar verschillende zaken, o.a. naar het ontstaan van de infectie, de verspreiding in de boom, invloed van stressfactoren, groeiplaatsfactoren en afweermechanismen.

Bestrijding met chemische middelen lijkt niet mogelijk. Met beheersmaatregelen, zoals bodemverbetering en bestrijding van de kastanjemineermot denkt ongeveer 1/3 van de groen- of boombeheerders dat de ziekte te bestrijden is. Andere mogelijke methoden zijn: het wegsnijden en ontsmetten van aangetaste plekken, het aanbrengen van bestrijdingsmiddelen in de vaten en de locatie van de bacterie met warmte behandelen. Met dit laatste heeft men op de Wageningen Universiteit succesvolle laboratoriumproeven gedaan. (Bron Kastanjezikete: Wikipedia)

Foto's en Video: Karel Thieme.

Deel dit bericht met je vrienden!