vrijdag 26 februari 2021

Alles over Papendrecht

'De Willem gaat Digitaal' is groot succes

18 september 2015 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Is De Willem inmiddels Digitaal?
En: moet dat wel, gelet op de resultaten van het grote OESO-onderzoek naar het gebruik van computers en laptops op scholen?

Het project DWGD (De Willem gaat Digitaal), dat het Willem de Zwijger College nog maar een jaar geleden is gestart, is een groot succes. In januari moest in Papendrecht de capaciteit van deze chromebooklessen al worden verdubbeld en in het nu gestarte schooljaar zijn maar liefst 33 docenten met ongeveer 1100 leerlingen aan de slag met gedigitaliseerd onderwijs met behulp van chromebooks.

Niet alleen de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, waarin 34 landen samenwerken om het sociaal-economisch beleid te bestuderen en te verbeteren) heeft het effect van het gebruik van computers in het onderwijs onderzocht. In het voorjaar is op De Willem onderzoek gedaan naar de bevindingen van zowel docenten als leerlingen met de chromebooklessen. Een externe onderzoeker heeft gekeken of de leerlingen met behulp van chromebooks in hun eigen tempo kunnen werken, hun leren kunnen verdiepen en hun individuele leerstijl kunnen toepassen. Hoewel dit nog niet altijd helemaal uit de verf komt, wijzen de uitkomsten van het onderzoek er op dat werken met digitaal onderwijsmateriaal hier in ieder geval de mogelijkheden voor biedt.

Net als in het grote OESO-onderzoek kwam in het eigen onderzoek van De Willem naar voren dat juist een matig gebruik van digitale leermiddelen tot betere prestaties leidt. Dit bevestigt de juistheid van de keuze die de school heeft gemaakt om niet alle leerlingen in alle vakken alle lessen met een laptop, tablet of ander digitaal leermiddel te laten werken. Leerlingen vinden het vooral handig als oefenmateriaal. Maar ze vinden de rol van de docent als uitlegger, helper, coach, ordehandhaver en vraagbaak onmisbaar!

Een andere conclusie is dat leerlingen behoorlijk zorgvuldig omgaan met de Chromebooks. Ze waarderen het dat de Willem deze zaken aan hen ter beschikking stelt.

Het antwoord op de vraag uit de kop luidt dan ook: de Willem ligt op koers om op korte termijn voldoende en niet té digitaal te zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!