donderdag 26 november 2020

Alles over Papendrecht

Francis Leeuwesteijn start yogalessen voor peuters en kleuters

2 oktober 2015

PAPENDRECHT -  In de huidige maatschappij wordt al heel vroeg veel van een kind verwacht. Nog voordat ze naar school gaan worden ze geconfronteerd met eisen die aan ze worden gesteld. De prestatiedruk ligt hoog vanaf dag één in de kleuterklas. Daarnaast worden ze elke dag door televisie, computer en tablets overspoeld door prikkels. Een kind in de leeftijd van drie tot zes zit gemiddeld 45 minuten op de tablet, en nu de winter eraan komt zal dit alleen maar toenemen. Het wordt voor ouders steeds moeilijker om hun kind de ruimte te geven om tot rust te komen, terwijl dit heel belangrijk is. Hiermee leert een kind zijn eigen grenzen kennen, en leert het goed voor zichzelf te zorgen.

Een manier waarop kinderen niet alleen hun energie kwijt kunnen, maar ook leren hun rust te vinden, is yoga. Yoga staat al langer bekend bij volwassenen, en de laatste jaren is yoga ook steeds meer geschikt gemaakt voor peuters en kleuters. Bij deze vorm van yoga staan naast de oefeningen, die aangepast zijn op het ontwikkelingsniveau van 2-6 jarigen, ook creativiteit, het opbouwen van zelfvertrouwen, en het zoeken van rust centraal. Het doel is om los te komen van de regels en drukte van school en thuis, en te ontdekken waar het kind uit zichzelf allemaal toe in staat is. 
Vanaf heden is het ook voor peuters en kleuters in Papendrecht mogelijk om yoga te ontdekken.
Docente Francis Leeuwesteijn biedt lessen aan in de Yoga en Gezondheidsstudio te Papendrecht. “Ik geef nu ongeveer een jaar les, en zie elke keer weer hoe groot de impact is die het op de kinderen heeft. In de loop van een aantal lessen kan veel veranderen. Ik zie drukke peuters die helemaal opgaan in een rustgevende oefening, en verlegen kids die opbloeien omdat ze de ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen. Yoga werkt in mijn ogen goed omdat er geen regels zijn. Het kind is vrij om zelf te bepalen of en op welke manier het deelneemt aan de oefeningen. Er worden geen straffen uitgedeeld, alleen complimenten. Moeten wordt vervangen door zullen en dat heeft een groot effect.” 
Deel dit bericht met je vrienden!