Monday 20 September 2021

Alles over Papendrecht

Schaakclub Pascal verliest van Barendrecht / IJsselmonde

8 oktober 2015 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Op dinsdag 7 oktober speelde Schaakclub Pascal haar eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Deze wedstrijd zou voor het Papendrechtse schaakteam de lakmoesproef moeten zijn voor het sterkte verschil tussen de tweede en de eerste klasse.

Helaas moet er met  een 2-0 achterstand worden begonnen, doordat 2 spelers (Teus Dekker en Kees Brinkman) vooruit hadden gespeeld en verloren.
Dit was aan de partijen te merken.

De bezoekers wisten een ijzersterke verdediging op te zetten en lieten onze spelers komen. De eerste partij die tot een beslissing kwam was van Christiaan Korteweg (bord 8), waar in een vroeg stadium de dames geruild werden en na enige stukken geruild te hebben werd remise overeengekomen.

Daarna was het de beurt aan Kees van Meerkerk (bord 6) die in een Konings Indische opening na ruil van de dames en beide torens tot de conclusie kwam dat er niets meer te halen viel en in remise berustte.

Ook Bert Terlouw kwam in een Engelse opening in een stelling terecht waar geen van de spelers nog brood in zag en dus eveneens remise. Hierna was de stand 1.5 - 3.5 , zodat de overige 3 spelers nog  2.5 punt zouden moeten scoren om niet te verliezen. Het moet worden gezegd : ze hebben er alles aan gedaan om dat te bereiken.

De eerste was Meinte Smink (bord 3). In een sterke partij wist hij de beide torens op de d-lijn te krijgen en een koningsaanval op te zetten. Zijn opponent verdedigde zich fanatiek en verkreeg tegendreigingen. De aanval kreeg niet het gewenste effect en na een mindere zet van  Meinte kwam er een brute paardzet, die een toren kostte en kon Meinte zijn koning omleggen. 1.5-4.5.

De wedstrijd was hiermee verloren, maar Peter Kuijpers ( bord 1) wenste zich hier niet bij neer te leggen. In een Siciliaan koos hij niet de Svesjnikov, maar ging voor de draak. Hij ging onverdroten voor de aanval, die zijn tegenstander wist af te wenden Ergens in het middenspel miste hij pionwinst. Pas toen zijn koningsloper van g7 afkwam kreeg hij meer vat op de stelling.

Met een kleine combinatie won hij een kwaliteit. Maar alle pogingen tot winst werden bekwaam opgevangen door zijn opponent, die kon bogen
op sterk paard die alle belangrijke velden beheerste ..Bovendien waren de lopers van ongelijke kleur. In de tijdnood fase probeerde hij nog zijn
 tegenstander tot een zwakke zet te verleiden, maar verder dan remise kwam hij niet, 2-5.

Als laatste was Cor Oliemans nog bezig. Ook hij wenste zich niet bij een remise neer te leggen. Hij kreeg een mooie aanval, maar zijn opponent
verdedigde bekwaam. In uiterste tijdnood , viel er een zwakke zet en verloor Cor een toren en de partij.

Einduitslag een geflatteerd 2-6 verlies. Een 3-5 verlies zou de verhoudingen beter hebben weergegeven.
In ieder geval kent ons team de kracht van de eerste klasse, maar gezien het spelbeeld, moeten er zeker nog overwinningen gemaakt kunnen worden.
 

Lees meer over:

schaken pascal
Deel dit bericht met je vrienden!