maandag 6 december 2021

Alles over Papendrecht

Oud-Burgemeester van Papendrecht Ronald Bandell (69) overleden

16 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - In de nacht van zondag op maandag is oud-burgemeester van Papendrecht Ronald Bandell overleden. Hij was al langere tijd ziek.

Ronald Bandell is 69 jaar geworden. Hij was van 1987 tot 1995 burgemeester van Papendrecht. Bandell was duidelijk voor scheiding tussen kerk en staat, alhoewel hij vond dat een overheidsdienaar over zijn drijfveren kon praten. Voor hem was dat het RK geloof.

Op 9 oktober 2009 verscheen daarover een uitgebreid verhaal met de toenmalige voorzitter van de Dordtse Raad van Kerken Marcel Roemers en Ronald Bandell op Dordrecht.net.

De heer Bandell was ooit de jongste burgemeester van Nederland. Op 30-jarige leeftijd werd hij burgemeester van Moordrecht. Na Moordrecht volgden Papendrecht (1987-1995), Alkmaar (1995-2000) en Dordrecht (2000-2010). In januari 2010 nam de heer Bandell afscheid als burgemeester.

Voordat Bandell burgemeester werd, was hij minderheden specialist bij het rijk en daarom werd hij gezien zijn bijzondere antenne ook ingezet in Moordrecht. Politiek kwam hij voort uit de KVP en ging na een congres in Scheveningen over naar de PPR. Als actieve Rooms Katholiek leerde hij toen al Ruud Lubbers kennen, die ervoor koos om bij de KVP en later het CDA te blijven. Toen de PPR opging in GroenLinks was Bandell enige tijd partijloos voordat hij zich aan sloot bij de PvdA.

Bandell was zowel thuis in het geloof (RK) als in de geschiedenis. Daarom paste de ,,jas"  als burgemeester van Papendrecht hem prima. Hij had ook een bijzonder contact met het Karmelietenklooster in de stad en dat past ook bij zijn (advies) activiteiten binnen de RK kerk en het bisdom Rotterdam.

De heer Bandell vervulde diverse nevenfuncties. Zo was hij voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en voorzitter van het Platform Asielzoekers en Integratie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Warm hart
Ronald Bandell was geliefd bij medewerkers en inwoners. Hij had oprechte belangstelling voor de mensen die hem omringden. 'Een man van gezag met een warm hart', kenschetste de toenmalige burgemeester van Amsterdam Job Cohen zijn collega.

De heer Bandell beschikte volgens zijn naaste medewerkers over de gave om zaken tot de essentie terug te brengen en 'behapbaar' te maken. 'Laat niet het betere de vijand van het goede zijn' was een van zijn lijfspreuken. Er waren warme banden met het Koninklijk Huis. Tijdens zijn ambtsperiode bracht Koningin Beatrix liefst acht keer een bezoek aan de stad. Ook ontving de heer Bandell kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Maxima.

Op dit moment is nog niet bekend wanneer er gelegenheid is om de familie te condoleren en wanneer de begrafenis plaatsvindt. De heer Bandell laat zijn echtgenote Loek, één zoon, twee dochters en vijf kleinkinderen achter.

Zie ook:

Lees meer over:

burgemeester overleden
Deel dit bericht met je vrienden!