dinsdag 18 mei 2021

Alles over Papendrecht

Bon voor spoedtransport dochter naar ziekenhuis hoeft niet betaald te worden

30 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Een gezin uit Papendrecht heeft in Rotterdam een boete gekregen toen het tijdens een begeleid spoedtransport naar het ziekenhuis werd geflitst. Het bezwaar tegen de bekeuring werd door het Openbaar Ministerie in Rotterdam deze week afgewezen.

Het nieuws over de afwijzing werd via Facebook naar buiten gebracht door de Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid. De overtreding werd op 16 oktober geregistreerd door een flitspaal op de Maasboulevard in Rotterdam. Op de foto van de snelheidsovertreding is de gele rolstoelbus van de familie Groenendijk uit Papendrecht voorafgegaan door een ambulance met zwaailicht en gevolgd door een politiebus met zwaailicht. Op een tweede foto, genomen vanuit de rolstoelbus is de ambulance nogmaals te zien.

Hartritmestoornis
In de bus zat de 17-jarige Anouk Groenendijk. Anouk heeft een spier- en stofwisselingsziekte en zit in een rolstoel met onder meer beademingsapparatuur. De tiener heeft vaker hartritmestoornissen en had op 16 oktober een hartslag van zo'n 250 per minuut. Ze moest met spoed naar het Erasmus MC, maar paste met de rolstoel en alle apparatuur niet in de ambulance.

De ambulancebroeders besloten daarop de patiënt in de eigen rolstoelbus van het gezin Groenendijk naar het ziekenhuis te vervoeren. Een ambulancechauffeur bestuurde de rolstoelbus en er was dus officiële begeleiding van ambulance en politie. In de bus reed ook moeder Daniëlle mee. Vader Dennis werd onder politiebegeleiding bij zijn werkgever opgehaald en naar Rotterdam gebracht.

Verrassing CJIB
Anouk kwam op tijd in het ziekenhuis aan en herstelt nu langzaam, zegt vader Dennis Groenendijk zondag. Maar twee weken na de ziekenhuisopname kreeg de familie nog een onaangename verrassing. Er viel een bon van het CJIB op de mat omdat de rolstoelbus was geflitst met 63 kilometer per uur op de Maasboulevard. Daar is 50 km/u toegestaan. Groenendijk moest 76 euro betalen.

Dennis vroeg de foto's op bij het CJIB waarop is te zien dat er sprake was van een begeleid spoedtransport van, weliswaar, een particuliere auto. Hij tekende bezwaar aan bij het Openbaar Ministerie Rotterdam en die oordeelde afgelopen donderdag dat de bekeuring terecht was, 'omdat', zo vat Groenendijk samen: 'de belangen van overige weggebruikers zwaarder wegen dan de verklaring die u gaf voor de snelheidsovertreding'.

Jurisprudentie
Groenendijk: "Het gaat mij niet om het geld, maar het OM zegt hier eigenlijk dat de ambulancedienst en de politie een verkeerde beslissing hebben genomen." Hij zegt de zaak tot op hoog niveau uit te willen vechten, omdat hij vermoed dat de officier van Justitie niet inhoudelijk naar zijn bezwaar heeft gekeken. "Bovendien hoop ik dat er nieuwe jurisprudentie komt voor dit soort situaties, want dit kan gewoon ten koste gaan van mensenlevens."

Ambulancedienst
De Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid besloot het hele verhaal zondag op Facebook te zetten. "Als Ambulancedienst gaan wij ervan uit dat dit op een misverstand berust en snel zal worden rechtgezet. Het was beslist een spoedtransport, maar het was bovendien een toonbeeld van goede en slimme samenwerking tussen de hulpdiensten."

De Ambulancedienst ZHZ heeft ook laten weten dat de familie hoe dan ook de bon niet hoeft te betalen. "Mocht bezwaar opnieuw worden afgewezen, dan laten we dat vanzelfsprekend niet zomaar gebeuren. Maar we geven deze 'vergissing' eerst de kans om zichzelf op te lossen."

Openbaar Ministerie
Na de publicatie over de boete hebben diverse agenten via Twitter laten weten dat zij die wel willen betalen. Het OM Rotterdam heeft hierop beloofd de zaak maandag uit te zullen zoeken.

Bron: RTV Rijnmond,

Lees meer over:

spoed cjib juresprudentie
Deel dit bericht met je vrienden!