maandag 24 januari 2022

Alles over Papendrecht

Robert de Heer (Stichting ANDERS): “Geven maakt rijk”

11 december 2015

DRECHTSTEDEN - “Geven is beter dan ontvangen” is een bekende uitspraak. Instemmend knikken alle hoofden mee. Maar hoe maken we dit praktisch? Hoe kunnen we met elkaar de rijkdom van geven en ontvangen opnieuw beleven? Stichting ANDERS helpt ondernemers te geven, op een nieuwe en persoonlijke manier.

Dordtenaar Robert de Heer is sinds half oktober 2015 oprichter en voorzitter van stichting ANDERS. Met een ambitieuze uitdaging gaat hij op pad in de Drechtsteden om ondernemers en hulpvragers bij elkaar te brengen.

Waarom ben je aan dit initiatief begonnen?
“Participatiemaatschappij” is een veelgebruikt woord. Stichting ANDERS sluit hier bij aan. Er is veel (on)zichtbare nood in Nederland. Mensen die het simpelweg gewoon niet redden in deze samenleving. Tegelijkertijd is er een grote groep ondernemers die absoluut wil ondersteunen en helpen, maar niet altijd weten waar ze het verschil kunnen maken. Ik ontvang hulpvragen van mensen die het moeilijk hebben en koppel deze aan ondernemers die nu net dié producten,diensten en talenten rijk zijn.

Kun je een voorbeeld geven?
- Een kinderschoenenwinkel reageerde op de hulpvraag van gezinnen van de voedselbank voor passende schoenen.
- Voor een thuiswonende cliënt van het Leger des Heils heb ik een ondernemer gevonden die een kinderkamer gaat opknappen.
- Voor een aangeboden werkervaringsplek zoek ik samen met vluchtelingenwerk naar een kandidaat voor deze potentiële betaalde baan.
Er zijn zo in de afgelopen tijd al een aantal mooie projecten gestart en afgerond. Dat maakt razend enthousiast en hongerig naar meer!

Waar komen die hulpvragen vandaan?
Iedereen die in een problematische situatie zit en daarin niet zelfredzaam is kan een hulpvraag indienen via de website van ANDERS. Ook komen er hulpvragen binnen via maatschappelijke organisaties zoals het Leger des Heils, Voedselbanken, en meer. De aanvragers kunnen vooraf de criteria zoals de bereidheid tot een ‘Pay it Forward’ lezen en zien of ze in aanmerking komen.

Pay it Forward? Wat is dat?
Geven is voor iedereen. Niemand is dan ook te arm, te jong of te oud om daar actief in te zijn. Elke ontvanger van ondersteuning via ANDERS wordt uitgedaagd om voor iemand anders iets te betekenen. Zo geef je een goede daad door aan iemand die jouw hulp goed kan gebruiken en ontstaat er een beweging van goede daden.

Mooi hoor, maar waarom zou een ondernemer hieraan meedoen?
Omdat het echt te gek is om te ervaren dat jouw mooie product/dienst/talent het verschil maakt bij iemand in nood! Ondernemers zijn een beetje klaar met sponsoring van de lokale sportvereniging, maar doen liever een investering van hun tijd en geld in iets dat er écht toe doet. En jazeker, dat verrijkt zowel de gever als de ontvanger.

Ik nodig ondernemers en hulpvragers uit om meer te ontdekken over stichting ANDERS via de website en Facebook. Daar lees je verhalen, info over hulpvragen, partnerschap, criteria, welke ondernemers nu al meedoen, en meer.

www.stichtinganders.nl
www.facebook.com/stichtinganders

Laten we met elkaar opnieuw en opnieuw ervaren hoe mooi het is om te geven en ontvangen.

Deel dit bericht met je vrienden!