Alles over Papendrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Andre de Jager benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht'
23feb 2016

Andre de Jager benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht

PAPENDRECHT -  Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de heer André de Jager (1964) benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht. De Jager kreeg zaterdag 20 februari 2016 tijdens zijn jubileumconcert in de Bethlehemkerk in Papendrecht van burgemeester De Bruin de eretiteltoegekend en de bijbehorende oorkonde uitgereikt.

De heer De Jager heeft een zeer imposante staat van dienst als organist en componist voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek. Hij is zowel in binnen- als buitenland gelauwerd voor zijn prestaties. Sinds 1985 is De Jager hoofdorganist van het Blank-orgel in de Bethlehemkerk in Papendrecht. Hij studeerde onder andere bij Jan Bonefaas in de Grote Kerk in Gorinchem (improvisatie), bij Ben van Oosten in de Grote Kerk in Den Haag (literatuur) en bij Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin in de Saint-Sulpice in Parijs (improvisatie en literatuur). In mei 1998 volgde De Jager een masterclass interpretatie en registratie bij de Parijse organist Jean Guillou. In 1979 en 1980 won hij het Nationale Orgelconcours in Elburg.

Onderscheidingen
Vanwege zijn vele verdiensten in de muziek, zowel in binnen- als buitenland ontving De Jager op 16 januari 2010 de Koninklijke Onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg in 2010 ok het Draaginsigne in Zilver van de PKN-kerk in Nederland uitgereikt vanwege het vervullen van de functie van kerkorganist gedurende 25 jaren. Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek is De Jager door de Société Académique d'éducation et d'encouragement 'Arts, Sciences, Lettres' in Parijs op 1 april 2007 onderscheiden met een Bronzen Medaille en op 14 juni 2014 met een Zilveren Medaille.

Jubileumconcert
De Jager geeft sinds 1976 concerten in binnen- en buitenland. Hij heeft talloze plaat-, cd-, radio-, tv- en dvd-opname op zijn naam staan. Hij geeft orgel- en muziektheorielessen en componeert voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek. Afgelopen zaterdag werd met het concert in de Bethlehemkerk gevierd dat het 6 maart 2016 precies 40 jaar is geleden dat De Jager zijn eerste orgelconcert (in de Chr. Ger. Kerk in Sliedrecht) gaf.

De eretitel van Stadsorganist van Papendrecht is een blijk van waardering van het gemeentebestuur voor de uitmuntende staat van dienst van de heer De Jager. De Stadsorganist kan een bijdrage leveren aan het behoud van de orgelcultuur, kan nieuwe doelgroepen betrekken bij orgelles, deskundigheid op het gebied van orgelbouw en orgeltechniek overdragen en educatieve projecten organiseren.

Zie ook:
Andre de Jager ontvangt Zilveren Medaille van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres Paris (vr, 16 mei 2014)
Organist De Jager: "De Notre Dame was overweldigend' (do, 15 aug 2013)
Andre de Jager bespeelt orgel van de Notre Dame (do, 8 aug 2013)
Ben Crum en Jan de Jager verlengen contract bij PKC (wo, 15 feb 2012)


Deel dit bericht met je vrienden!