Sunday 19 September 2021

Alles over Papendrecht

Willem de Zwijger College start nieuwe VWO wetenschaps-brugklas

13 februari 2017 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Dit en vorig schooljaar is op ‘De Willem’ door een enthousiaste groep docenten nagedacht over hoe we leerlingen met een vwo-advies beter kunnen voorbereiden op wetenschappelijk onderwijs. Dat heeft geleid tot het besluit om schooljaar 2017-2018 te starten met een zogenaamde ‘wetenschapsklas’.

Nu al werken gymnasiumleerlingen op ‘De Willem’ aan onderzoeksprojecten, de ontwikkeling van een wetenschappelijk houding en vormen ze zich een beeld van wat wetenschap is.
Vanaf komend schooljaar breiden we dit uit in een driejarig programma waarin de vwo-leerling zich kan voorbereiden op wetenschappelijk onderwijs en 21e eeuwse vaardigheden kan ontwikkelen. Daarbij is er veel ruimte voor de persoonlijke interesse en leerstijlen. Leerlingen en docenten dagen elkaar uit en inspireren elkaar, en docenten coachen de leerlingen daarbij actief en positief.

De Wetenschapsklas
In de praktijk betekent dit dat het vak wetenschapsoriëntatie op het programma staat en dat  modules aangeboden worden, gericht op verschillende wetenschappen. Denk aan sterrenkunde, versterkt Engels, science, debatteren, onderzoeken & ontwerpen, academic writing en filosofie. Dit zijn drie modules per leerjaar van 10-12 weken.

Aanname
Leerlingen met een Havo/Vwo en een Vwo advies kunnen toegelaten worden tot de Wetenschapsklas. Na de aanmelding volgt een motivatiegesprek. Daarbij komen nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en motivatie aan de orde, want deze leerlingen willen op zoek gaan naar een intellectuele uitdaging.

Tekst: Mariette de Heide.
Foto: Marijn v.d. Graaf.

Lees meer over:

willem brugklas wetenschap
Deel dit bericht met je vrienden!