Sunday 26 September 2021

Alles over Papendrecht

TNO vindt veiligheidsmaatregelen noodzakelijk bij schoonmaak Eurogrit

15 november 2017 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT -  Op locaties waar gewerkt is met het omstreden product Eurogrit van Sibelco moeten de schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd worden met witte pakken en stofmaskers. De schoonmakers lopen anders het risico om blootgesteld te worden aan te veel asbest, zegt onderzoeksbureau TNO.

Uit metingen van de onderzoekers blijkt dat in het ergste geval er bijna drie keer zoveel asbest in de werkomgeving zit dan veilig is. Bij het schoonmaken moet de omgeving ook nat gemaakt worden, om verspreiding van de kankerverwekkende deeltjes te voorkomen. Dan is er geen gevaar voor werknemers en omwonenden, zegt TNO.

Straalmiddel
Eurogrit is een straalmiddel dat je gebruikt om een ondergrond schoon te maken. Eerder dit jaar bleek dat er asbest in zit. Het spul is afkomstig van een bedrijf uit Papendrecht.

Hoe het asbest in het straalgrit is gekomen is niet duidelijk. Het is een afvalproduct uit ovens, maar volgens TNO is daar de besmetting niet gebeurd. Eerder wordt gedacht aan de overslag of bij het transport.

Contact
TNO gaat nog verder met onderzoek. Daaruit moet blijken of mensen die met Eurogrit hebben gewerkt of er mee in contact zijn gekomen, gevaar hebben gelopen.

Bron: RTV Rijnmond.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!