Friday 24 September 2021

Alles over Papendrecht

Praktisch verkeersexamen voor verbetering fietsvaardigheid en fietsveiligheid

23 april 2018 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Volgens een verkeersorganisatie worden kinderen steeds vaker met de auto naar school gebracht, waardoor ze te weinig ervaring op doen met fietsen.

Gelukkig wordt er door de gemeente Papendrecht en door de scholen, door deelname aan SCHOOL op SEEF, wel aandacht besteed aan de fietsvaardigheid en de verkeersveiligheid van de leerlingen! Het praktisch verkeersexamen is daar één onderdeel van!

De route van het verkeersexamen voert zoveel mogelijk langs alle scholen. Zo fietsen de leerlingen zowel in hun eigen school- en leefomgeving als in voor hen minder bekend terrein. Ook brengt de route de leerlingen langs de scholen van het Voortgezet Onderwijs, waar ze over niet te lange tijd zelfstandig naar toe moeten fietsen.

In de meivakantie krijgen ouders en leerlingen de mogelijkheid om de route, onder andere aan de hand van een speciale website, te oefenen. De rol van ouders is belangrijk. Niet alleen bij het verkeersexamen, maar in de hele verkeersopvoeding van kinderen. Uit recent onderzoek is gebleken dat ouders zich niet altijd bewust zijn van hun voorbeeldrol in het verkeer en dat door het drukke gezinsleven en haast op weg naar school of sport, het bewust en actief bezig zijn met hun kind in het verkeer er regelmatig bij in schiet en de kinderen ervaring mislopen.

Het praktisch verkeersexamen vindt plaats op dinsdag 15 mei.
Op 14 punten langs de route beoordelen ouders de vaardigheden van de ruim 350 leerlingen die deelnemen aan het examen. Zaken waar onder andere op gelet wordt zijn: over de schouder kijken en richting aangeven, het goed rechts fietsen, maximaal met zijn tweeën naast elkaar fietsen en natuurlijk het goed toepassen van de verkeersregels. In het totaal worden de leerlingen op 50 onderdelen beoordeeld.

De organisatie van het praktisch verkeersexamen is mogelijk gemaakt door de gemeente Papendrecht, de Regio Drechtsteden en SCHOOL op SEEF, het verkeerseducatieprogramma van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH). Samen maken zij een punt van nul verkeersslachtoffers. Doe mee!

Lees meer over:

verkeersexamen educatie
Deel dit bericht met je vrienden!