Friday 24 September 2021

Alles over Papendrecht

Boskalis doopt eerste LNG-aangedreven havensleepboot van Zuidoost-Azië

26 april 2018 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) joint venture Keppel Smit Towage heeft zijn eerste innovatieve LNG dual-fuel havensleepboot vandaag gedoopt. Het schip wordt binnenkort in de vaart genomen en is een doorbraak op het gebied van schone, milieuvriendelijke sleepdiensten in de haven van Singapore.

Het vaartuig kreeg de naam KST Liberty tijdens een ceremonie op de werf van Keppel Singmarine in aanwezigheid van eregast dhr. Loh Ngai Seng, vaste secretaris bij het Ministerie van Transport van Singapore. De LNG dual-fuel Azimuth Stern Drive (ASD) sleepboot met een trekkracht van 65 ton bollard pull is gebouwd door Keppel Singmarine volgens een ontwerp dat is bekroond met de Outstanding Maritime R&D and Technology Award als onderdeel van de Singapore International Maritime Awards 2015.

Dhr. Romi Kaushal, Managing Director van Keppel Smit Towage, zei: "Dit is een hypermoderne sleepboot met milieuvriendelijke eigenschappen waarmee ruimschoots wordt voldaan aan de limiet van 0,5% voor het zwavelgehalte van scheepsbrandstoffen die met ingang van 1 januari 2020 door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) wordt ingesteld. De CO2-uitstoot zal substantieel lager zijn dan bij traditionele sleepboten het geval is en dit is dan ook een zeer welkom milieuvriendelijk initiatief. De KST Liberty zal tevens onze capaciteit vergroten omdat de sleepboot dankzij zijn LNG-tanks voor langere periodes in de haven kan worden ingezet zonder te hoeven bunkeren, waardoor de operationele efficiency vergroot wordt. Daarnaast is de nieuwe boot compacter dan andere sleepboten met dezelfde bollard pull, en daardoor ook wendbaarder. Door de jaren heen hebben wij een sterk partnerschap opgebouwd met Keppel, dat heeft laten zien in staat te zijn om kwalitatief hoogwaardige vaartuigen te ontwerpen en te leveren die aan onze behoeften voldoen."

Er zijn slimme ontwerpen toegepast om de veiligheid en het gebruiksgemak van de sleepboot te vergroten. De LNG wordt opgeslagen in type-C ISO-gecertificeerde containertanks op het hoofddek, en het bunkeren gebeurt van vrachtwagen naar schip of door de lege tanks te wisselen voor volle. De boot is uitgerust met een innovatieve en gepatenteerde LNG-verdamper die compact en kosteneffectief is.

Lees meer over:

havensleepboot borkalis
Deel dit bericht met je vrienden!