dinsdag 30 november 2021

Alles over Papendrecht

D66 wil burger waarschuwen voor gevaren houtkachels

18 juni 2018 (door Hans Huisman)

PAPENDRECHT - D66 Papendrecht vraagt zich af wat het nieuwe college gaat doen om de inwoners te wijzen op de gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij het stoken van houtkachels, vuurkorven en de bbq’s.

Komende woensdag tijdens een commissievergadering gaat de partij dit onderwerp aan de orde stellen.

Jacob van der Linden (D66) legt uit: ”Nu het zomerseizoen weer is begonnen, nodigt het weer uit om te gaan bbq’en en de vuurkorven aan te steken. Wat men zich vaak niet realiseert is dat houtrook heel ongezond is en bij BBQ-en en siervuur gevaarlijke stoffen vrijkomen. En dat in het dichtbevolktste land van Europa.

Houtrook is een van de grootste fijnstofveroorzakers in Nederland! Fijnstof komt diep in je longen en vergroot de kans op allerlei ziekten, waaronder kanker, long- en hartaandoeningen, vooral bij kwetsbare groepen als kinderen en ouderen.

Bbq’en veroorzaakt niet alleen fijnstof, maar ook andere gevaarlijke stoffen. Zonder het te beseffen krijgen we in de zomer met bbq’en verontreinigende stoffen op én in de huid. Zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) uit de rook kunnen door de huidbarrière dringen en ons lichaam verontreinigen, zoals een experiment van Jinan Universiteit in China heeft aangetoond. PAK’s zijn potentieel schadelijke en zelfs kankerverwekkende stoffen.

Omdat houtrook over de tuingrenzen heen gaat, vinden wij dat het college hierop actie moet ondernemen. Iedereen heeft recht op schone lucht, juist in en rond zijn eigen woning.
We zijn geen voorstander van meer regels en verbieden, wel van goede voorlichting zodat inwoners zelf een goede afweging kunnen maken", aldus Jacob van der Linden.

Deel dit bericht met je vrienden!