Sunday 26 September 2021

Alles over Papendrecht

Gemeente Papendrecht ruim de duurste met tarieven bouwplaatsen in regio

14 december 2018 (door Hans Huisman)

PAPENDRECHT - De gemeente Papendrecht heft belasting voor grote bouwplaatsinrichtingen op gemeentegrond. Na intern onderzoek blijkt dat het tarief dat Papendrecht hanteert voor grote bouwplaatsinrichtingen onevenredig hoog is.

Op basis van het huidige precariotarief bedragen de kosten voor een bouwplaats van 1000 m2 voor de periode van een jaar maar liefst € 68.050. Andere gemeenten in de regio hanteren veel lagere tarieven per jaar: Zwijndrecht € 30.050, Sliedrecht € 9421 en Dordrecht € 11.808.

In de praktijk wordt deze precariobelasting aan aannemingsbedrijven doorbelast aan opdrachtgevers (over het algemeen nutsbedrijven en woningcorporaties) die de precario bijvoorbeeld middels energieverhogingen/servicekosten weer doorbelasten aan de inwoners van Papendrecht. In dit geval gaat het om de opdrachtgevers Woonkracht10, Stedin en Oasen.

In 2018 heeft de gemeente Papendrecht had de gemeente een overschot van € 135.000,-. Het college kwam met een voorstel om dit bedrag terug te geven aan de ondernemers die deze belasting hebben betaald.

Dit voorstel kwam ter stemming in de gemeenteraad op donderdag 13 december, maar werd unaniem door alle partijen weggestemd. De voornaamste reden was dat er nu geld wordt teurggegeven, waarbij het de vraag is in hoeverre dit weer terug komt bij de inwoners. Want de vraag is: in hoeverre gaan de ondernemers dit weer netjes teruggeven aan de inwoners die uiteindelijk de kosten hebben doorbelast gekregen?

Wel is er akkoord gegeven om de precariobelasting voor 2019 te verlagen, zodat deze weer meer in lijn komt met de andere gemeenten in de regio.

Lees meer over:

belasting ondernemers precario
Deel dit bericht met je vrienden!