zondag 5 december 2021

Alles over Papendrecht

Leerlingen van de Willem laten van zich horen bij het Lagerhuisdebat

11 maart 2019

PAPENDRECHT / ALBLASSERDAM - Afgelopen donderdag ging het grootste landelijke debattoernooi ‘Op weg naar het Lagerhuis’ van start. Hieraan deed een team van twaalf leerlingen uit klas 3 t/m 6 havo/vwo van het Willem de Zwijger College mee. In het Provinciehuis in Den Haag debatteerden zij over 12 wedstrijdstellingen, zoals:

− De verkoop van lachgas aan minderjarigen moet verboden worden
− Het klimaatakkoord raakt burgers te hard
− Kernwapens dragen bij aan de wereldvrede
Ook moest er een speech (de V-rede) worden gehouden alsof de leerling de Verenigde Naties toespreekt. Chris Heidstra uit 3vwo en Sylvester de Boer uit 5havo hadden hiervoor prachtige speeches geschreven.

Deze provinciale voorronde verliep succesvol voor de leerlingen van de Willem; het debatteam met Sterre,  Annemieke, Linda, Stefan, Mila, Evy, Sylvester, Felix, Chris, Sinem, Romy en Myrthe haalden de derde plaats. Sterre en Stefan wonnen alle één-op-één debatten
Als klap op de vuurpijl werd Chris met haar V-rede eerste. Zij mag op 23 maart in Hilversum de strijd aangaan met de andere provinciewinnaars voor een plek bij de landelijke tv-finales. Deze prestatie is een unicum in het 11-jarige bestaan van D-bate, de debatgroep van de Willem.

Dit alles is een mooie waardering voor de leerlingen die iedere vrijdagmiddag tijdens hun flex-uren oefenen bij D-bate! Dat doen zij onder de bezielende leiding van docente Eveline Bergwerf en oud-leerling en oud-debater uit Alblasserdam: Dylan Rijnshof.

Deel dit bericht met je vrienden!