Saturday 18 September 2021

Alles over Papendrecht

Gemeente onderzoekt mogelijkheid hoogspanning ondergronds te leggen

28 juni 2019

PAPENDRECHT - Op woensdag 26 juni werd in de commissie Ruimte van de gemeenteraad het voorstel besproken om de bestaande hoogspanning onder de grond aan te gaan leggen.

Het gaat om de hoogspanningslijn die loopt vanaf Alblasserdam langs het Molenpad en het Wilgenpad richting Dordrecht (zie paarse lijn op afbeelding onder).

Hoewel er geen bewezen gezondheidsschade wordt geleden, is de algemene opinie dat ondergronds aanleggen sterk aan te raden is.
Bovendien komt er grond vrij, dat hergebruikt kan worden. Een grove schatting is dat hiermee ongeveer € 900.000 verdiend kan worden.
Een ander voordeel is dat de bomen onder de hoogspanningsmasten hoger kunnen groeien en niet om de paar jaar omgezaagd hoeven te worden.
En hogere bomen vangen meer fijnstof af, dus dat zijn zeker gezondheidsvoordelen.

De kosten zijn wel behoorlijk hoog. Het rijk en netbeheerder TenneT betalen 80% van de totale kosten. De gemeente Papendrecht zal de rest moeten betalen, naar verwachting ongeveer een miljoen euro per kilometer. In totaal gaat het om ongeveer 6 kilometer. De gemeente gaat ook lobbyen bij de provincie om, net zoals bij de gemeente Veenendaal onlangs is gebeurd, op te roepen dat de provincie ook een flinke financiële bijdrage levert.

De politieke partijen zijn positief gestemd om verder onderzoek te gaan doen.

Deel dit bericht met je vrienden!