woensdag 2 december 2020

Alles over Papendrecht

Marc de Vries schrijft boekje over 'geloven in de huiskamer'

17 oktober 2019 (door Hans Huisman)

PAPENDRECHT - “Geen Bijbelstudies over het geloofsleven in gezinnen? Dan schrijf ik ze zelf wel!” Met die gedachte ontstond het boekje Thuis geloven van Papendrechter Marc de Vries. Hoe is het boek ingedeeld en voor wie is het bestemd? CIP.nl sprak met de auteur.

Hoe is Thuis geloven ontstaan?
“In onze gemeente de Sionskerk in Papendrecht hebben we jaarlijks een overkoepelend thema. We besloten als kerkenraad om een thema rond het geloof binnen het gezin te nemen; Thuis geloven. We zoeken altijd een boek dat bij het thema aansluit. Tot onze verbazing was er geen geschikt boekje te vinden dat jaar. Lastig, omdat onze huisbijbelkringen toch iets nodig hadden voor de Bijbelstudies.

Op een gegeven moment was de zoektocht ten einde, zonder dat we een boekje vonden. In een onbezonnen ogenblik heb ik toen gezegd: “Dan schrijf ik zo’n boekje zelf wel” en later besef je pas wat je eigenlijk gezegd hebt. Dus ging ik aan de slag. Dat jaar hebben we Thuis geloven gebruikt in de gemeente en we kregen positieve reacties. Op een gegeven moment kreeg ik de suggestie om het op te sturen. Ik had eerder al twee boekjes uitgegeven in de Artios-reeks van Groen en heb daar navraag gedaan. Zij waren ook positief. En van het een komt het ander.”

Hoe ziet het boekje er inhoudelijk uit?
“In het boekje worden verschillende gezinnen die in de Bijbel naar voren komen uitgelicht. Die zijn bewust gekozen; het is een verdeling over het Oude en Nieuwe Testament. Je moet er wel rekening mee houden dat de dikte van het Oude Testament en de hoeveelheid aanwezige verhalen daar ook hebben meegespeeld; er staan meer geschiedenissen rond gezinnen uit dit deel van de Bijbel beschreven in het boek.

Daarnaast heb ik gekeken naar verschillende situaties; het is niet altijd man, vrouw en kinderen. Er zijn ook alleenstaande mensen die thuis geloven, om maar iets te noemen. Je ziet daarnaast verschillen in spanningen. Zo zat Hosea in een bijzondere situatie; hij was getrouwd met een voormalig prostituee en daar zal het wel eens geknetterd hebben wanneer het over geloof ging. Niet alleen de mooie dingen, maar ook de lastige situaties komen naar voren. Zo heb ik geprobeerd om een brede doelgroep aan te spreken.”

Wat is de boodschap van Thuis geloven?
“Met name dat je die ‘huisgodsdienst’ tot een natuurlijk onderdeel van het gezinsleven moet maken. Zaterdagavond is daar een uitgelezen mogelijkheid voor; je kunt je dan als gezin voorbereiden op de zondag. Maar dat kun je ook op een andere manier invullen door bijvoorbeeld op zondag zelf met elkaar rond de keukentafel te gaan zitten en te praten over Gods Woord. Wanneer je zo’n moment organiseert, kan dit vrijmoedigheid geven als het lastig is om over geloof te praten. Het moet ingeweven zijn in het gezinsleven en zich niet incidenteel voordoen. Het gaat om het opbouwen van je relatie met God door elkaar te steunen; dat hoeft niet alleen in de kerk, maar kan ook binnen het gezin. Een gezin mag zo een kerkje in het klein zijn. Je bent niet alleen verbonden door de bloedband maar ook door de gezamenlijke band met God.”

Hoe bracht je huisgodsdienst zelf in de praktijk?
“Het aantal momenten dat we met z’n allen aan tafel zaten, toen de kinderen nog thuis waren, was niet groot. Met name in het weekend kun je proberen om er met z’n allen te zijn. Ik gebruikte de maaltijd op zondag na de kerk als gelegenheid om de kring rond te gaan door te vragen: “Wat vond je mooi aan de preek”. Niet: “Wat vond je van de preek”, want er is altijd wel iets om over te mopperen na de kerkdienst. Daar kwamen hele mooie antwoorden uit naar voren. Soms wisten de kinderen het niet zo goed, maar dan hoorden ze wel weer iets van een ander. Zo haalde ik zelf ook wel eens dingen, die ik tijdens de dienst heb gemist, eruit. Dat is heel mooi.”

Hoe kunnen gezinnen het boekje concreet gebruiken?
“Aan het einde van het boekje heb ik websites en andere boeken in een lijstje verwerkt in de hoop dat mensen daar naar gaan zoeken. Op internet kun je veel materiaal vinden; van knutselwerkjes voor kinderen tot Bijbelstudies voor ouderen. We leven in een tijd waarin we bevoorrecht zijn; je kan er zo bij. Je kan ook je eigen creativiteit gebruiken om je huisgodsdienst vorm te geven.

Het boekje is zelf is niet echt bedoeld voor huisgodsdienst, maar meer als inspiratiebron. Ik wil laten zien hoe belangrijk thuis geloven in de Bijbel is en hoe verschillend de gezinnen in de Bijbel zijn. Het zijn geen concrete handreikingen, maar wel Bijbelse inspiratiebronnen; hoe weerbarstig je situatie ook is, het blijft belangrijk om met elkaar over het geloof te spreken.”

Bron: CIP.nl

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!