maandag 27 september 2021

Alles over Papendrecht

Boekpresentatie 'AVAROS, een Belg uit Papendrecht'

26 oktober 2019 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Op zaterdag 26 oktober 2019 vond de presentatie van het boek ‘AVAROS, een Belg uit Papendrecht’ plaats in museum Dorpsbehoud.  Tevens vond de opening plaats van de gelijknamige tentoonstelling.

Terecht kan men stellen dat Anton van Rossum (1879 – 1958) een pionier is geweest op bromfietsgebied in Nederland. Begin jaren 50 bracht hij reeds een AVAROS op de markt.
AVAROS is natuurlijk de afkorting van de naam van Anton van Rossum zelf.

Van Rossum bouwde zelf geen bromfietsen, maar haalde uit Zedelgem in België Claeys-Flandria-brommers, die op de Veerdam 33, Papendrecht geassembleerd werden tot AVAROS. AVAROS was een echt Papendrechts bedrijf met bijna volledig Papendrechts personeel. Maar een beetje Dordts was AVAROS toch ook wel weer. In het begin van de AVROS/AVAROS-periode had Van Rossum namelijk op de Voorstraat 167 in Dordrecht een eigen AVAROS-bromfietswinkel.

AVAROS kende helaas maar een korte bloeitijd, in 1965 was het al weer afgelopen met AVAROS als bromfietsmerk. Het moederbedrijf Claeys-Flandria uit België veranderde de naam AVAROS voor de Nederlandse bromfietsmarkt in Flandria. Het distributiecentrum op de Veerdam werd verplaatst naar Roosendaal.

Papendrecht en de Papendrechters kunnen best wel trots zijn op de AVAROS. AVAROS-bromfietsen waren in de jaren 50 en 60 in geheel Nederland bekende verschijningen op de weg. AVAROS, een Belg uit Papendrecht, heden ten dage een klassieker in bromfietskringen.

Foto boven: Op zaterdagavond een patatje halen bij de cafetaria van Henk van Houten op het Veerplein in Papendrecht. Menig Papendrechter kan zich het beeld nog zo voor de geest halen. Op de foto zien we 7 brommers en hun berijders. De maker van de foto is de bij vele Papendrechters  bekende Rinus Schievink. Het is jammer dat Rinus Schievink zelf niet op de foto staat, want hij bezat een schitterende gele AVAROS UltraSport.

Toch nieuwsgierig geworden wie er allemaal op de foto staan?
v.l.n.r. Rein Breijer (AVAROS), Piet de Koning (Puch), Cor van der Kevie (Kreidler), Martin Baldé (Puch), Hendrikus Helwig (Kreidler), Gerrit van de Berg (Puch), Arie Bosson (Puch).

De iconische foto van de helaas overleden Rinus Schievink staat in het door Ruud Verkerk en Gabriëlle Tielenburg geschreven boek: 'AVAROS, een Belg uit Papendrecht.' Om de uitgave van het boek luister bij te zetten heeft de Stichting Dorpsbehoud in haar museum aan de Veerdam 6, Papendrecht een kleine tentoonstelling over Anton van Rossum, AVAROS en Van Rossum’s Motoren ingericht.

Vanaf woensdag 30 oktober 2019 tot en met 25 januari 2020 kan men elke woensdag en zaterdag van 14.00 – 16.00 uur in het museum terecht om een stukje Papendrechts bedrijfsleven uit vroeger tijden te bewonderen, tevens is het boek over AVAROS er te koop voor € 19,50.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!