Alles over Papendrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Lichtjes op Oorlogsgraven op Kerstavond'
30dec 2019

Lichtjes op Oorlogsgraven op Kerstavond

PAPENDRECHT - Evenals vorig jaar werden ook in 2019 op Kerstavond lichtjes gezet bij de graven van de bemanning van de Lancaster Popeye, waarmee Papendrecht behoorde tot de 411 gemeenten die dit jaar hieraan meewerkten.

Opnieuw was gekozen voor een bescheiden bijeenkomst met een afvaardiging/bestuursleden van: het College van B. en W., de Consul Oorlogsgravenstichting in Papendrecht, 4 Mei Comité, Keep Them Rolling, werkgroep Lancaster Popeye en Dorpsbehoud Papendrecht.

Na het ontsteken en plaatsen van de kaarsen werden de namen van de zeven bemanningsleden genoemd en aansluitend een minuut stilte gehouden.

Vervolgens sprak Wim de Leur, voorzitter van het 4 Mei Comité. De kaarsen, die door de sterke wind steeds uit gingen leken symbool te zijn voor het leven van de Popeye mannen, wiens leven ook veel te kort duurde. Hij bracht een brief in herinnering (beschreven in het boekje De Laatste vlucht van de Lancaster Popeye) waarin de moeder van een van de Australische bemanningsleden haar dankbaarheid uitspreekt naar de bevolking van Papendrecht voor de aandacht voor het graf van haar zoon. Niet alleen verloor zij haar zoon, maar zij kon – door de grote afstand – zelfs zijn graf niet bezoeken. Wim meldde dat de belangstelling van de Papendrechtse bevolking er na al die jaren nog steeds is voor de heldendaden van deze bemanning en dat zij nog steeds worden herdacht.

Tot slot sprak Dorpsbehoudvoorzitter Margré van Wijngaarden. Zij vertelde, dat de Popeye bemanning natuurlijk volgend jaar op 4 mei zal worden herdacht, maar dat de aanwezigen dit ook op deze Kerstavond wilden doen, waarbij daarnaast de gedachten bij de nabestaanden waren. In veel landen in de wereld is nog steeds oorlog, waar de bevolking onder gebukt gaat. Wereldvrede lijkt verder weg dan ooit.  Dat wij in Papendrecht in vrede leven is een geschenk, dat wij nooit als vanzelfsprekend zouden moeten zien. Namens alle aanwezigen werden de mannen bedankt voor hun bijdrage aan onze  vrede.

Inmiddels staat op YouTube een filmpje: Candles on Christmas Eve.

N.B.: De gesproken woorden zijn in het Engels, omdat het filmpje ook is gestuurd naar de nabestaanden.

Foto: Op Kerstavond werden in Papendrecht lichtjes gezet bij de graven van de Lancaster Popeye bemanning als dank voor hun bijdrage aan onze vrede. Alles is vergeefs geweest als wij vergeten.Deel dit bericht met je vrienden!