dinsdag 7 december 2021

Alles over Papendrecht

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Moerkerke

7 januari 2020 (door Hans Huisman)

PAPENDRECHT - Op dinsdag 7 januari werd de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden in het gemeentehuis van Papendrecht.

Burgemeester Moerkerk sprak in het speech zijn dank uit voor alles wat er het afgelopen jaar in Papendrecht is bereikt en keek ook vooruit. Ook sprak hij zich uit voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk. Hieronder kunt u zijn speech nalezen:

"Dames en heren,

Van harte welkom in het jaar 2020. En van harte welkom in ons gemeentehuis namens mijn college-collega’s, de gemeenteraadsleden en de medewerkers van de gemeente Papendrecht. Fijn dat u er bent en dat u met ons en met elkaar het oude jaar wilt afsluiten en ook samen het nieuwe jaar wilt inluiden. Van 2019 naar 2020.

En wat een jaar hebben we achter de rug. Lief en leed wisselden elkaar in hoog tempo op. Het afgelopen jaar stond in het teken van het vreugdevuur op het strand van Scheveningen, het tweejarige jongetje Julen uit Spanje die in een 110 meter diepe waterput terechtkwam, maar ook van de prachtige tweede plaats van de Oranje Leeuwinnen op het WK voetbal, van een hond in Argentinië die maar liefst elf jaar de wacht houdt bij het graf van zijn baasje, de Brexit, de ontmoeting van Kim-Jong-Un en Donald Trump en ook van het impeachment-traject tegen Trump, van liefdesbaby Archie, de kleine spruit van Meghan en Prins Harry, van het schokkende einde van de immens populaire serie Game of Thrones. De moord op advocaat Derk Wiersum. Ajax wordt kampioen van Nederland, voor de één een hoogtepunt voor de ander een dieptepunt.
Nederland wint voor het eerst in 44 jaar het Eurovisie songfestival.

2019 was ook het jaar van het boerenprotest tegen ‘de continu wijzigende regelgeving en het algemeen gebrek aan begrip en respect voor het boerenwerk’. En het jaar van de klimaat extremen: -49 graden Celsius in Amerika, harde winden in Nederland waarbij in Friesland zelfs een windmolen omwaaide, tornado’s en zware overstromingen in heel de wereld, natuurbranden door de aanhoudende droogte in ons eigen land, 4 centimeter sneeuw in Limburg… in mei!, de hoogste temperatuur ooit in Frankrijk 45,9 graden en ook in Nederland wordt de 40 graden grens overschreden. En niet te vergeten de vreselijke bosbranden die afgelopen jaar begonnen in Australië en nu nog steeds niet gedoofd zijn. Zeker 23 mensen zijn omgekomen, honderden huizen zijn afgebrand, een half miljard dieren gedood en miljoenen hectares bos zijn verwoest, waaronder delen van tropische bossen. Om stil van te worden.

Een groot deel van de wereld en daarmee ook van Papendrecht leefde in 2019 in een digitale omgeving. Meer dan de jaren er voor. Gemiddeld waren we zo’n 2,5 uur per dag online op de social media. Email en het ‘normale’ internet niet meegerekend. Ongeveer 60% van ons is constant verbonden met de social media en 98 procent zegt er de afgelopen maand actief gebruik van te hebben gemaakt.
Telkens lijken jongeren een nieuw platform te vinden, gaan ouderen er ook gebruik van maken, houden de jongeren het daarom weer voor gezien, starten ze met een nieuw platform en ga zo maar door. Sommigen van ons kennen Hyves wellicht nog als één van de eerste social media. Hyves is tegenwoordig een gameplatform, Twitter wordt gemiddeld nog maar 3 minuten per dag gebruikt, Instagram groeit nog wel, maar de piek is er af, Snapchat staat bijna op gelijke hoogte met Instagram en de nieuwste telg, TikTok, is nu booming. Ik had er tot kort geleden nog niet eens van gehoord, maar TikTok is een Chinese videoapp waarin vooral kinderen en jongeren in een video van een minuut hun belevenissen kunnen laten zien. In Nederland zijn naar schatting al 3,5 miljoen gebruikers.

Begrijp me goed… Er zijn heel veel voordelen aan het parttime leven online. Je ziet veel, hebt onbeperkte informatie voor het oprapen, je komt op plekken waar je fysiek nooit zal komen, het contact met andere mensen is snel gelegd, je doet bergen inspiratie op en als je familie aan de andere kant van de wereld woont (of in Sliedrecht) dan kun je elkaar toch zien en spreken.
Maar aan de andere kant zijn er ook veel risico’s en gevaren. Bijvoorbeeld via het Dark Web, een versleutelde bron van informatie voor iedereen die kwaad wil. Dit is een deel van het internet wat niet te vinden is via de normale zoekmachines en sites en waar vooral criminele informatie wordt gedeeld. En als chatmogelijkheid is Whatsapp vanwege de regels en commercie tanende. Vooral voor illegale activiteiten. Veel te link! Telegram, een Russische app, die naar zeggen veel minder controle heeft en beter versleuteld is, stijgt op de chatladder. En eerlijk gezegd, het baart me best zorgen. Controle wordt ontweken. Versleuteling gezocht.Maar nu over Papendrecht gesproken. Als je terugblikt op 2019 besef je hoeveel werk er in onze gemeente is verzet. Door de gemeente, de raad en het college, maar zeker ook door de vele, vele vrijwilligers en actieve inwoners. Door onze maatschappelijk betrokken instellingen, door onze ondernemers. En als burgemeester kan je dan alleen maar trots zijn.

De nieuwe vestiging van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid werd geopend. En dezelfde ambulancedienst kreeg de titel ‘Beste Werkgever 2019/2020 in de branche’, een mooie prestatie.
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid besloot fors te investeren in een nieuwe brandweerkazerne in Papendrecht en ook het nieuwe politiebureau voor het district Drechtsteden Buiten kreeg definitief een plekje in onze gemeente. De nieuwbouw van de gemeentewerf kreeg vorm, PKC ging naar de finale in de Ziggo Dome. Er zijn belangrijke stappen gezet voor de komst van een hospice en het Odensehuis is een feit.

We hadden een spetterend Wereldfeest, een Fietscircus op de Markt, de Doe Duurzaam Markt, de Pup en de ijsbaan. Jonge Papendrechters dachten en deden mee met de gemeente en presenteren hun ideeën en voerden ze ook uit. Het college actie programma werd gepresenteerd. De regenboogvlag werd gehesen op 11 oktober. Het nieuwe hoofdkantoor van Fokker rees op. Net als de uitbreiding van Boskalis en de bedrijfshal van scheepswerf Slob. En dat is nog maar een klein deel van alles wat hier in onze gemeente is verzet.

En welke woorden gaan in 2020 een nieuwe betekenis krijgen? Een aantal woorden zal zeker ook nieuwe betekenis krijgen in dit jaar. Bijvoorbeeld het woord Drechtsteden. Het wordt best spannend hoe die discussie zal verlopen. Papendrecht wil en zal als het aan ons ligt zelfstandig blijven, maar we hebben de regio wel nodig en andersom heeft de regio ons ook nodig.

Het woord vuurwerk zal blijven spelen. Niet alleen vanwege de overlast die we ervaren. Vooral door het illegale vuurwerk dat ook hier zorgde voor veel ellende. Maar ook vanwege het milieu, mogelijkheden voor centrale vuurwerkshows. We gaan met Papendrechters hierover in gesprek en volgen de landelijke ontwikkelingen op de voet. Gelukkig lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer nu voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk.

Het woord geld speelt een grote rol in 2020. Wie denkt dat onze gemeente er warmpjes bijzit vanwege de Eneco-gelden, heeft het mis. De tekorten in het sociaal domein zullen voor een stevige discussie zorgen dit jaar. Hoeveel hebben we nodig om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen en waar halen we het vandaan?

De N3 zal een begrip zijn wat vooral het eerste jaar zal terugkomen. De Wantijbrug in Dordrecht gaat binnenkort tien weken lang dicht voor al het gemotoriseerd verkeer. Vanwege een grootscheepse renovatie mogen alleen nooddiensten en openbaar vervoer gebruik van maken. En ook voor de fietsers en voetgangers blijft de brug open. Maar dat het overlast gaat geven, staat vast.

Op vele manieren zullen we u net als het afgelopen jaar als gemeente wederom betrekken bij het beleid. Ook in 2020 is participatie weer een sleutelwoord.
75 Jaar bevrijding zal in het nieuwe jaar gevierd worden. En daar hoort een programma bij wat met respect terugkijkt op de verschrikkingen maar ook op de helden van toen. We gaan herdenken. Maar we gaan zeker ook vieren dat we nu in vrijheid leven.

Tot slot wil ik alle Papendrechtse instellingen, vrijwilligers, inwoners, college- en raadsleden en medewerkers bedanken voor het mooie wat we met elkaar in 2019 voor elkaar hebben gekregen en ik spreek de hoop uit dat dat ook voor 2020 zal gelden. Ik sluit af met de inmiddels traditionele wens:

Namens de raad, het college en de medewerkers
wens ik u allen zeer genegen
Zoveel geluk en zegen
Als er zijn druppels in de regen
Een gelukkig en gezond 2020!"

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!