maandag 1 maart 2021

Alles over Papendrecht

Coole tuinen in gesprek met winnares groene dak 2019

6 maart 2020 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - 'Coole tuinen' was in gesprek met Jeannet Wenas de winnares van het groene dak 2019. De verloting die werd georganiseerd door de Gemeente Papendrecht, Operatie Steenbreek en de Groendakcoach.


Jeannet Wenas, winnares groendak 2019
Vandaag ga ik naar Jeannet Wenas voor een gesprek over haar gewonnen groendak.  Het plenst van de regen. Gelukkig ziet ze me aankomen en doet ze snel de deur open. Ze woont in een leuk huis in een groene wijk in het centrum van Papendrecht.

We gaan eerst naar boven om foto’s te maken van het groendak op de garage.

Bovenste foto: Het groendak op de garage van boven.

Weer beneden zet Jeannet een kop thee en ik kijk rond in haar gezellige woonkamer. Twee katten liggen lekker te slapen. Wat kan je anders doen op zo’n regenachtige dag als vandaag.

We gaan zitten en ik stel mijn eerste vraag.

Hoe lang wonen jullie hier?

“Alweer 3,5 jaar het lijkt of we hier net zijn komen wonen. Het woont hier zo fijn. We hebben eerst in een andere wijk van Papendrecht gewoond. Wij voelden ons daar helemaal ingebouwd, zeg maar versteend. We hadden heel erg de behoefte om in een meer open en groene omgeving te gaan wonen. We zijn heel blij dat we dit huis hebben gevonden. Groener, open en dicht bij de winkels.”

Heerlijk huis in het centrum van Papendrecht. (Zie de foto hiernaast).

Hadden jullie al langer belangstelling voor een groendak?

“Ja wij wilden al langer iets met ons garage dak doen. Vrienden hebben ook een groen dak en zij hebben ons er enthousiast voor gemaakt.”

Wat zijn volgens jou de voordelen van een groen dak.

“Ik denk dat de grootste voordelen zijn dat het fijnstof en water opvangt. De plantjes nemen veel water op en dat verkleint de kans op waterschade en het riool wordt minder belast, een groen dak isoleert, het verkoelt de ruimte onder het dak in de zomer met wel 4 graden Celsius. De plantjes beschermen het dak tegen zonlicht. Daardoor gaat een groen dak twee keer zo lang mee als een normaal plat dak, allemaal pluspunten. Al met al wie wil er nou niet een groen dak op zijn garage.”

Wat was het voor soort wedstrijd.

“Verleden jaar zomer kwam de oproep van de groene daken actie voorbij op Facebook. (https://www.facebook.com/gemeentepapendrecht/posts/2323661264348769:0)  Ik heb me gelijk ingeschreven voor meer inlichtingen. Een poosje later kwam er iemand van groendakcoach.nl langs om te kijken of ons dak geschikt was om er sedum op te leggen. Gelukkig was het mogelijk op ons garage dak. Later bleek dat aan mijn informatievraag een verloting vast zat. Toen we terugkwamen van de zomervakantie wachtte ons een leuke verrassing. We hadden het groene dak gewonnen!”

Was het aanleggen veel werk?

“Dat viel wel mee. Eerst moest het oude grind eraf geschept worden daarna een drainagelaag en voedingsbodem en de sedum mat kon worden uitgerold. Al met al een ochtend werk. Het moet nu alleen nog maar groeien en gaan bloeien en dat vraagt geduld.”

Filmpje over het aanleggen van een groendak.

Staat er binnenkort meer vergroening op stapel?

“Nee, we hebben de achtertuin verleden jaar gedaan. Er zijn 3 terrassen gemaakt met veel groen ertussen en een nieuwe heg die zelfs groen in de winter blijft. In de voortuin liggen kiezels waardoor het water goed kan weglopen en er staat een flinke boom die in het voorjaar weer heerlijk groen wordt. Dit jaar doen we niks meer aan de tuin, we zijn klaar voor een groen 2020.”

Zijn er meer groene daken in de buurt.

“Nee, volgens mij niet, wij zijn de eerste. Het zou leuk zijn als wij alle buren kunnen motiveren om ook een groendak te nemen. Er zijn veel platte garagedaken in deze buurt waar een groendak goed zou passen. Misschien is het tijd voor een groendak actie in onze buurt. Wij zijn héél blij met ons dak.”

Het groendak nu.

Jeannet stuurt mij foto’s als de sedum van het groendak in bloei staat. Ik ben heel erg benieuwd hoe het dak er over een paar maanden uitziet!

Dag Jeannet Wenas, ik wens jullie veel plezier met jullie groendak.

Lees meer over:

dak groen dak
Deel dit bericht met je vrienden!