maandag 14 juni 2021

Alles over Papendrecht

CSG De Lage Waard schakelt naar onderwijs op afstand

CSG De Lage Waard schakelt naar onderwijs op afstand

26 maart 2020 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Vanaf 19 maart is CSG De Lage Waard gestart met onderwijs op afstand om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Voor zowel de leerlingen als docenten was het afgelopen weken flink schakelen.

De school heeft via Microsoft Teams online klaslokalen ingericht, zodat de lessen online door kunnen gaan. De uitleg wordt nu vooral gedaan in de vorm van online presentaties. Leerlingen kunnen via de chatfunctie gemakkelijk contact hebben met hun docent. Zo bespreken ze hun opdrachten en stellen ze vragen. “Er is afgelopen dagen veel gevraagd van onze medewerkers om alles zo goed mogelijk te organiseren. Collega’s hebben zich enorm ingezet voor onze leerlingen. Het was super om te zien hoe snel, flexibel en innovatief de meeste docenten handelden” vertelt Herman Hofman, sectordirecteur van de locatie havo/vwo. “Overigens was het natuurlijk ook erg schakelen voor alle ouders, het is fijn om te merken dat ouders heel betrokken zijn.”

Eindexamen
Voor de eindexamenleerlingen was het afgelopen dagen heel erg spannend. Er was veel onduidelijkheid of de examens door zouden gaan. In eerste instantie ging de school ervan uit dat de herkansingen en schoolexamens die gepland stonden door konden gaan volgens de richtlijnen van het RIVM. Minister Slob besloot uiteindelijk dat de centrale eindexamens niet doorgaan. Dat betekent dat de resultaten van de schoolexamens bepalend zijn voor het wel of niet behalen van een diploma. “We hebben deze situatie nog nooit eerder meegemaakt. We zijn blij dat we nu duidelijkheid hebben en de tijd om de schoolexamens zo goed mogelijk met onze leerlingen af te ronden.” aldus Herman Hofman.

Positief
In al het gedoe zijn er ook een veel leuke momenten in deze periode, geeft André Visser, sectordirecteur van de locatie vmbo/mavo aan: “Een leerling vroeg bijvoorbeeld wat hij precies moest doen als hij aan het douchen is, terwijl zijn mondeling tentamen wordt afgenomen via Microsoft Teams. Ik heb maar geantwoord dat hij beter niet kan ‘opnemen’ en vooral zijn camera uit moet laten.” De situatie dwingt om onderwijs op afstand vorm te geven. “Daarmee maken we een enorme stap op ICT gebied. Collega’s en leerlingen leren ineens veel nieuwe vaardigheden erbij. Desondanks zou ik blij zijn als we elkaar weer gewoon op school tegenkomen. Leren vindt toch het meeste plaats in de echte ontmoeting.”

CSG De Lage Waard is een open christelijke scholengemeenschap voor vmbo, mavo, havo en vwo. CGS De Lage Waard heeft twee vestigingen in Papendrecht: Locatie vmbo/mavo (Burgemeester Keijzerweg) met Talent XL vmbo en Meer mavo (brugklas mavo/havo) en locatie havo/vwo met Eigen Koers (Vijzellaan).

Foto: Mark van de Wetering docent natuurkunde en scheikunde filmt practicum voor online les

Deel dit bericht met je vrienden!