D66, VVD, GroenLinks, PvdA en Onafhankelijk Papendrecht pleiten voor bezuinigingen subsidies voor verenigingen

18 juni 2020
D66, VVD, GroenLinks, PvdA en Onafhankelijk Papendrecht pleiten voor bezuinigingen subsidies voor verenigingen

PAPENDRECHT - In de raadsvergadering van 11 juni 2020 was het agendapunt “ Vaststellen van het subsidieplafond” een onderwerp met veel discussie en schorsingen. Oppositiepartijen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en Onafhankelijk Papendrecht stelden voor om nu reeds een bezuiniging aan laten brengen op de subsidiebedragen van 2021. De indexering van 1,7% zou geschrapt moeten worden.

Fractievoorzitter Trijntje van Es van D66 geeft aan: “Het gaat ons niet alleen om het signaal af te geven dat er financieel zwaar weer is en nog meer op komst is. Bezuinigen móet in onze optiek.”

Dat er gesproken moet gaan worden over gevoelige bezuinigingen om het gemeenteplaatje financieel rond te krijgen is dan ook voor een ieder duidelijk.

Voor de coalitie (PAB, CDA en SGP/CU) komt dit verzoek te vroeg, omdat de gemeenteraad volgens afspraak later dit jaar zou gaan praten over de nodige bezuinigingen en dan ook breder kijkt dan alleen de subsidies aan de Papendrechtse verenigingen.

Ad Tromp (PAB) geeft aan: “Het hanteren van een nullijn op subsidies geeft instellingen echt een probleem, want zij zijn zelf verplicht de gemaakte Cao-afspraken na te komen waardoor de loonkosten onvermijdelijk toenemen. Wanneer in verschillende jaren de loonkostenontwikkeling niet of niet volledig in de gemeentelijke subsidie of bekostiging is meegenomen, dan heeft dit een belangrijk negatief effect op de instelling. Het beoogde voorzieningenniveau zal niet meer gehaald kunnen worden of eventuele reserves zullen uitgeput raken. 

Als PAB raadslid ben ik echt geschrokken wat diverse partijen NU reeds bij onze verenigingen wil gaan ophalen. Ik maak mij er grote zorgen om als ik de toon nu al hoor. Daarom kan ik al die zogenaamde leuke links en rechts uitgeven van duizenden euro’s aan allerlei VN dagen met verlichting van een brug etc. niet rijmen. Want strooien met euro’s, maar niet voor eigen samenleving, daar schrik ik van.

Want dit coronavirus en deze periode maakt het voor verenigingen en instellingen heel lastig iets te organiseren en gelden binnen te halen. Als dat niet beseft en/of gezien wordt dat zij nu echt duizenden euro’s mislopen dan schrik ik van die geluiden.

Simpel rekenvoorbeeld: Het niet doorgaan van een rommelmarkt en boekenmarkt voor Excelsior Papendrecht betekent geen opbrengst van ongeveer 4.000 euro, waar in de bgroting wel op is gerekend. En daar heeft die penningmeester een groot probleem op te lossen", aldus Ad Tromp.  

In het najaar gaat de discussie verder.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.