Papendrecht doet mee aan VN-actie: Stop geweld tegen vrouwen

17 juni 2020
Papendrecht doet mee aan VN-actie: Stop geweld tegen vrouwen

PAPENDRECHT - Tussen 25 november en 10 december dit jaar zal in Papendrecht: Stop geweld tegen vrouwen, breed onder de aandacht worden gebracht. De gemeenteraad besloot dit dinsdagavond 16 juni 2020 door een motie hierover van D66 aan te nemen. In de actieperiode, die onder de noemer Orange the World door de Verenigde Naties wordt georganiseerd, wordt wereldwijd opgeroepen om op te staan tegen geweld tegen vrouwen. Het thema dit jaar is: 'Melden moet altijd mogelijk zijn'.

“Er is nog altijd een enorm taboe op geweld tegen vrouwen en er is een hoge drempel om het te melden,” zegt D66-fractievoorzitter in Papendrecht Trijntje van Es. “De gemeente moet laten zien: melden kan hier veilig. Wij zien je, wij helpen je. En praktische informatie, zoals waar je geweld kunt melden en welke hulp beschikbaar is, moet veel bekender worden.”

Naar schatting wordt maar in 40% van de gevallen van geweld tegen vrouwen melding gedaan. In Nederland kan op nummer 0800-2000 geweld achter de voordeur worden gemeld. Dit nummer van Veilig Thuis is nog vrij onbekend. Ook bij Sterk Papendrecht kan hulp gezocht worden bij ervaringen met (huiselijk) geweld.

“In de huidige Coronatijd is meer dan anders geweld achter de voordeur onzichtbaar, aldus Trijntje van Es. “Dat zal in Papendrecht niet anders zijn. Laten we niet denken dat als we het niet zien, het er ook niet is.”

Het symbolisch oranje uitlichten van een brug of gebouw is onderdeel van de VN-actie in veel steden. Er was geen meerderheid in de Papendrechtse gemeenteraad om het voorstel om De Witte Brug in Papendrecht oranje uit te lichten uit te gaan voeren.

Wel was er een meerderheid om via oranje led-verlichte middenbermborden het onderwerp onder de aandacht te brengen. Het belangrijkste zal zijn om samen met lokale organisaties via een brede campagne duidelijk te maken waar vrouwen veilig terecht kunnen en welke hulp er in Papendrecht beschikbaar is.

Het college komt na de zomer met een uitgewerkt plan.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.