Papendrecht vordert te veel betaalde rente aan Rivierendriesprong terug

05 juni 2020
Papendrecht vordert te veel betaalde rente aan Rivierendriesprong terug

PAPENDRECHT - Afgelopen jaar betaalde de gemeente Papendrecht op basis van een uitspraak van de Raad van State een planschadevergoeding aan de Rivierendriesprong. Het verschuldigde bedrag van 1.145.000 euro moest opgehoogd worden met de wettelijke rente. Nu blijkt achteraf het onjuiste rentepercentage te zijn gehanteerd en is 700.000 euro te veel aan rente betaald. De gemeente wil dat de Rivierendriesprong dit bedrag zo snel mogelijk terugbetaalt. In totaal was er ruim 900.000 euro aan rente betaald.

Hoe kon dit gebeuren?
Er zijn twee soorten wettelijke rente. In de uitspraak van de Raad van State werd geen duidelijkheid gegeven over het te hanteren rentepercentage. Ook navraag bij verschillende instanties gaf onvoldoende duidelijkheid. Vervolgens is uitgegaan van het meest voor de hand liggende hogere percentage.

Eind 2019 is de gemeente gewezen op een recente rechterlijke uitspraak waaruit duidelijk wordt dat het lagere percentage gehanteerd moet worden. De gemeente is van mening dat het te veel betaalde geld terugbetaald moet worden, omdat dit onterecht is betaald en het gaat om gemeenschapsgeld wat voor andere doeleinden goed gebruikt kan worden.

De gemeente heeft eerst alles gecheckt en uitgezocht, inclusief hoe nu het best verder te handelen in de afwikkeling van terugbetaling. Afgelopen donderdag is hiervoor beslag gelegd. Deze ingrijpende maatregel is genomen in overleg met de advocaat. De eigenaar is persoonlijk door de wethouder op de hoogte gebracht om zodoende de werkwijze en de toepassing van het verkeerde rentetarief goed te duiden.

Wethouder Janssen: "We hebben gekozen voor beslaglegging, om zo het geld zeker te stellen. De bedrijfsvoering wordt door deze beslaglegging niet verstoord. De firma kan daardoor zijn activiteiten gewoon doorzetten."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.