Dossier Rivierendriesprong: Een Warme of IJskoude Douche voor wethouder Koppenol?

06 februari 2015
Dossier Rivierendriesprong: Een Warme of IJskoude Douche voor wethouder Koppenol?

PAPENDRECHT - Woensdagavond 4 februari tussen 19.30 en 21.30 uur vond in Papendrecht de Informatie-avond voor omwonenden plaats over het dossier van Bouwstoffenhandel De Rivierendriesprong. Er werden door omwonenden enorm veel vragen gesteld over alle overlast van de laatste tien jaar.

De Informatie-avond – onder leiding van voorzitter Peter ter Horst - begon met een overzicht van alle ins en outs en de huidige stand van zaken rond vergunningverlening alsmede de voorgenomen uitbreiding van het bedrijf met een grote - 25 meter hoge - betoncentrale plus de plannen om ‘buiten te breken’.

Wethouder Koppenol, Marcel Rietberg van de Omgevingsdienst, Erik Logtenberg, juridisch adviseur Handhaving van de gemeente, terzijde gestaan door de ‘landsadvocate’ en ook woordvoerder  van de Rivierendriesprong, A.J. van der Heul, gaven elk hun visie op de plannen en vergunningen. Net zoals de woordvoerder van het Platform Overlast Rivierendriesprong.

Opschaling Milieucategorie en plan Betoncentrale
De gemeente is van plan om zowel de milieucategorie van het bedrijfsterrein ‘op te schalen’ van categorie 3.1 naar 4 en zelfs categorie 5. En daarenboven een ‘binnenplanse ontheffing’ te verlenen voor de bouw van een 25 meter hoge betoncentrale. Weliswaar niet in de huiskleur geel, maar het minder opvallende grijs.

Allemaal plannen die de omwonenden door de enorme overlast al jarenlang in het verkeerde keelgat schieten. Dat bleek ook uit de emotionele vragen die op het panel werden afgevuurd. De antwoorden waren zoals verwacht formeel van aard en dat zorgde voor boze en onbegrijpelijke reacties bij de vragenstellers, temeer omdat de gemeente heeft herkend en erkend dat de omwonenden grote overlast ondervinden. Er is alleen nog helemaal niets aan gedaan en dat leidt tot boosheid, woede en frustratie.

Belangrijkste overlastproblemen: lawaai en stof
Belangrijkste problemen: stofoverlast en lawaai van o.a. de puinbreker, de vrachtwagens en het over de dijk denderende verkeer. Voorzitter Ter Horst concludeerde terecht dat de verkeersoverlast van de duizenden vrachtwagens per jaar plus de vrachtwagens die niet meer via de ophaalbrug rijden een zeer grote bron van ergernis en zorg voor de gezondhied vormen.

Uitplaatsing of beheermodel?
Het Platform Overlast Rivierendriesprong (POR) wil dan ook het liefst ‘Uitplaatsing’ van het bedrijf naar een geschiktere locatie en niet vlakbij een woonwijk. Als dat juridisch niet haalbaar blijkt moet er een ‘beheermodel’ komen waarbij de overlast die omwonenden ervaren drastisch, permanent en planmatig wordt ingeperkt. Ook moet de vergunning tot in alle details perfect geregeld zijn waarbij bovendien streng gecontroleerd en gehandhaafd wordt. En dat is meer dan een keer per jaar ‘een steekproefcontrole’ door de OZHZ!

Korte en lange termijnakties
Hiertoe werd door de woordvoerder van het POR een lijst bekendgemaakt die door de bewoners als eerste inventarisatie is samengesteld. De gemeente moet hierbij een tweesporenbeleid volgen:

- op zeer KORTE TERMIJN: een aantal snel te realiseren verkeersmaatregelen nemen zodat deze overlast fors wordt beperkt. Ditzelfde geldt voor stof- en lawaaioverlast op het terrein zelf en eromheen.
- en vervolgens via een korte en lange termijnplan: ervoor zorgen dat het bedrijf  plus het ermee samenhangende transportvervoer zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt.

Wethouder Koppenol: Warme of IJskoude douche?
Wethouder Koppenol erkende de ernst van het probleem en aan het eind bij het informele napraten werd hem ‘de warme douche’ in het vooruitzicht gesteld als hij nu eindelijk werk gaat maken van overlastbeperking. Anders volgt natuurlijk een ijskoude douche, want het gemeentebestuur moet nu eindelijk werk maken van een gezonde en rustige leefomgeving voor de bewoners na tien jaar overlast en gebroddel met vergunningen.

De Rechter beslist: Ontheffing Ja of Nee?
In de vergunningenprocedure KAN de gemeente een ontheffing van het bestemmingsplan verlenen maar... de rechter beslist. Als de overlast van omwonenden zwaarder weegt dan de economische belangen van het bedrijf ligt de beslissing bij een juridische procedure bij de rechter.

Blijf op de hoogte!
Via de website van de gemeente Papendrecht www.papendrecht.nl zijn alle presentaties beschikbaar, ook voor de toekomst. Hierop is ook de lijst van korte en lange termijnmaatregelen te vinden. En uw suggesties zijn van harte welkom met het doel: een fijne leefomgeving!

Platform Overlast Rivierendriesprong (POR)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.