Korteland Rijwielen mogelijk in pand voormalige bibliotheek

29 januari 2019
Korteland Rijwielen mogelijk in pand voormalige bibliotheek

PAPENDRECHT - De afgelopen maanden is er tussen de gemeente Papendrecht en Ruud Korteland, eigenaar van Korteland Rijwielen, intensief gesproken over mogelijke oplossingen om fietsen te kunnen verkopen in hun pand aan de Coornhertstraat of op een andere locatie.

Al enige tijd is het duidelijk dat dit de provincie dit verbiedt in hun pand aan de Coornhertstraat, dus is er ook gezocht naar andere mogelijkheden.

Inmiddels wordt er serieus gekeken naar de mogelijkheid om te verhuizen naar het voormalige pand van de bibliotheek aan de Markt.

De bibliotheek  verhuisde afgelopen zomer al naar Den Briel. Sindsdien is er veel gespeculeerd over de plannen die de gemeente zou hebben met de locatie.

Geen supermarkt in het pand van bibliotheek
In 2017 voerde de gemeente gesprekken met een supermarkt. Bewoners boven het pand kwamen hiertegen in opstand. Zij waren bang voor onder andere geluidsoverlast. In het coalitieakkoord staat zwart op wit dat de huidige coalitie een supermarkt op deze locatie niet passend vindt. Afgelopen maanden is daarom nader onderzoek verricht naar alternatieven die wel mogelijk zijn op deze locatie.

Wat is realiseerbaar?
Meerdere scenario's zijn onderzocht. Zo is er voor de plint, het leegstaande deel van de bibliotheek, gekeken naar horecamogelijkheden, kleinschalige bedrijfsunits voor zzp’ers, woningbouw, zorgwoningen en detailhandel.

Op de plek waar tot voor kort Jeugd- en Jongerenwerk gevestigd was, tussen de bibliotheek en de Elimkerk, wordt gekeken of woningbouw mogelijk is.

Twee varianten nader uitgewerkt
Voor alle scenario’s is gekeken naar de ruimtelijke kwaliteit, kwaliteit voor de omgeving, bijdrage aan versterking Marktplein en centrum, financiële consequenties en marktkansen (afzet). Voor de plint worden nu de komende tijd twee varianten verder uitgewerkt. Het gaat hier om een variant met zorgfunctie en/of zorgwonen (inclusief maatschappelijke voorziening / ontmoetingsruimte) en een variant detailhandel ofwel een combinatie van beiden.

De gemeente voert hierover gesprekken met WK-10/Philadelphia en Korteland Rijwielen. Voor een goede afweging worden de plannen nu verder uitgewerkt en worden gedetailleerde financiële doorrekeningen gemaakt. Ook de bewoners boven de plint worden hierbij betrokken.

Wethouder Arno Janssen is blij dat er binnenkort meer duidelijkheid komt over de invulling van het pand. 'Het heeft lang geduurd, maar voor een goede afweging is dat van belang. Bewoners moeten weten waar zij aan toe zijn. Hopelijk komt het voor alle betrokken partijen tot een goede oplossing. Begin april hoop ik meer duidelijkheid te kunnen geven over de definitieve invulling van het pand.'

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.