Reizigers moeten een niet-medisch mondkapje dragen als ze met het openbaar vervoer reizen

22 mei 2020 door Hennie van der Zouw
Reizigers moeten een niet-medisch mondkapje dragen als ze met het openbaar vervoer reizen

PAPENDRECHT - Per 1 juni moet iedereen die met de bus, tram, metro of trein reist een mondkapje op. Op deze dag gaan alle treinen, trams en bussen in Papendrecht en de rest van Nederland weer volgens de normale dienstregeling rijden. Hierdoor moeten Nederlanders massaal op zoek naar mondkapjes. Deze worden verplicht gesteld omdat het door toenemende drukte niet altijd mogelijk gaat zijn om 1,5 meter afstand te bewaren.

Geschikte mondkapjes
Het kabinet heeft aangegeven dat een niet-medisch mondkapje zonder filter voldoende is voor gebruik in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld van katoen. Sjaals voldoen niet als mondkapje volgens het RIVM. Niet-medisch staat in de verklaring, om te voorkomen dat het zorgpersoneel straks met treinreizigers moet concurreren om de mondkapjes. De medische mondkapjes zijn vaak aan de prijs. Het RIVM heeft een factsheet gemaakt waarin staat aangegeven welke mondkapjes medisch zijn en dus niet geschikt voor gebruik in het OV. Dit zijn onder andere de FFP2-mondkapjes en de chirurgische mondneusmaskers van type IRR.

Waar zijn mondkapjes te koop?
Voor de coronacrisis waren mondkapjes voornamelijk te koop bij een apotheek of buitenlandse webshops. Tegenwoordig zijn deze ook verkrijgbaar bij de grote en bekende ketens, zoals de Hema, Kruidvat, Etos en Trekpleister. Ook veel van de winkeltjes op stations verkopen mondkapjes.  Het is ook toegestaan om zelf een niet-medisch mondkapje te maken van bijvoorbeeld een T-shirt, kussensloop of zakdoek. Kies voor katoen dat niet te dik is, want het is natuurlijk belangrijk dat het ademen niet bemoeilijkt wordt. Het is niet voldoende om gewoon een zakdoek over de mond en neus te knopen, want het mondkapje moet zo goed mogelijk aansluiten op het gezicht.

Hygiënisch op- en afzetten
Volgens de voorschriften van het kabinet moeten reizigers eerst de handen wassen met water en zeep voordat ze het mondkapje opzetten. Deze zet men vervolgens op door de elastieken of touwtjes aan het mondkapje te gebruiken, zodat de binnenkant niet aangeraakt wordt. Het masker moet goed aansluiten en de neus en mond bedekken. Voor het afzetten moeten de handen wederom gewassen worden met water en zeep en de elastieken of touwtjes gebruikt worden. De binnenkant van het niet-medische mondmasker en het gezicht wordt hierbij niet aangeraakt. Na gebruik kan het mondkapje op 60 graden in de wasmachine of de prullenbak in. Een herbruikbaar mondkapje moet zo steriel mogelijk bewaard worden, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje.

Huidproblemen door mondkapjes
Op social media gaan posts viral van verpleegsters die kampen met huidproblemen door het continu dragen van mondkapjes. Voor reizigers die af en toe met het openbaar vervoer reizen zal het zo’n vaart niet lopen, maar toch raad Gijsje Boogert van ADVIESJAGERS mensen die een mondkapje dragen aan om wat extra aandacht te besteden aan de huidverzorging. “Als je jouw handen hebt gewassen en het masker hebt afgezet wil je zeker je gezicht wassen om zweet, talg en andere viezigheid van de reis van je huid te verwijderen. Daarnaast kan een mondmasker wrijven en frictie opleveren, wat een droge huid of zelfs schaafwondjes en blauwe plekken tot gevolg heeft. De beste optie hiertegen is een kalmerende en hydraterende moisturizer. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen hun huid op deze manier beschermen. De huid is het grootste orgaan en tijdens een pandemie wil je op ieder front in goede conditie zijn.”

Niet verplicht in horeca
Mondkapjes zijn tot nu toe enkel verplicht gesteld in het openbaar vervoer. Vanaf 1 juni mag ook de horeca weer open. Hierover is echter nog veel onduidelijkheid onder Papendrechtse ondernemers. Ook wordt het een grote uitdaging om aan alle eisen te voldoen binnen de beschikbare ruimte.  VVD Papendrecht heeft op 14 mei een motie ingediend om horeca-ondernemers in Papendrecht te steunen, Ruim baan voor terrassen in Papendrecht. Niet alleen voor terrassen in het centrum, maar de hele stad.

Beeld: Sharon McCutcheon via Unsplash
https://unsplash.com/photos/bEDh-PxXZ0c

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.