Forza Fietsen geopend aan de Coornhertstraat

15 mei 2020
Forza Fietsen geopend aan de Coornhertstraat

PAPENDRECHT - Op vrijdag 8 mei heeft Forza Fietsen een nieuwe vestiging geopend aan de Coornhertstraat, naast Sanidrome Papendrecht. Na Roden en Nunspeet is het de derde vestiging van dit fietsenmerk.

Forza verkoopt alleen e-bikes en is zowel fabrikant als verkoper. Inmiddels is het een bedrijf met meer dan 60 medewerkers in dienst. In de vestiging aan de Coornhertstraat wordt zowel de verkoop als service aan fietsen gedaan. Ook is levering en service aan huis mogelijk.

Bestemmingsplan
Nu rijst wellicht de vraag: "Waarom mag Forza Fietsen zich wel vestigen en Korteland Rijwielen zich niet vestigen in de dezelfde straat?"

Op de website van de gemeente Papendrecht staat de volgende uitleg:

De gemeente moet zich houden aan de ruimtelijke regels. Op de locatie van Forza Fietsen is reguliere detailhandel op de begane grond van oudsher toegestaan. Een fietsenzaak voldoet hieraan, is detailhandel en mag zich hier dus vestigen. Ook iedere andere fietsenwinkel had zich in dit pand mogen vestigen. Geen toestemming gemeente nodig

Wethouder Arno Janssen hoopt dat inwoners begrijpen dat het belangrijk is dat een gemeente zich aan de ruimtelijke regels houdt. "Juist op deze manier kunnen we voorkomen dat niet op iedere hoek van de straat er zo maar een winkel of bedrijf gestart kan worden. Ook ik en mijn collega's zijn pas afgelopen week op de hoogte gebracht over dat hier een fietsenzaak zou komen. Dat is op zich ook niet zo gek, want op die plek op die bestemming mag iedere vorm van detailhandel en dus ook een fietsenzaak, zich gewoon vestigen".

Dat een paar deuren verderop geen detailhandel is toegestaan, is terug te vinden in de Beheersverordening Papendrecht, die unaniem door de raad in 2018 is aangenomen. Dit betekent dat uitbreiding van het aantal m² detailhandel buiten het centrum ongewenst is. Maar dat we de bestaande bestemmingen detailhandel buiten het centrum die er van oudsher zijn moeten respecteren. Helaas heeft de andere fietsenwinkel een pand aangekocht waar geen detailhandel was en is toegestaan.

Wethouder Arno Janssen: "Ik begrijp best dat mensen willen zien dat bepaalde regels aangepast worden als het hen beter uitkomt. We kunnen echter, hoe graag ik dit ook zou willen, niet een uitzondering maken op de regels. Ik zal me als wethouder moeten houden aan onze eigen Detailhandelsvisie en Beheersverordening die door de raad is vastgesteld. En daarnaast zijn er regels van de provincie als het gaat om de toegestane bestemmingen op bedrijfslocaties".

De gemeente Papendrecht heeft namelijk al jaren het beleid dat er geen extra panden met bestemming detailhandel in Papendrecht erbij komen, behalve bij de vier winkelcentra in Papendrecht, om deze winkelcentra sterk te kunnen houden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.