Zeven Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht

26 april 2018
Zeven Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht

PAPENDRECHT - Op donderdag 26 april 2018 hebben zeven Papendrechters een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van Burgemeester Moerkerke. Het gaat om zes benoemingen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en één tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hieronder een overzicht van de verdiensten van de gedecoreerden:

Jos de Bie (21 januari 1941) is sinds 1979 vrijwilliger voor de Bethlehemkerk en zet zich in waar hij gevraagd wordt of nodig is. Zo was hij onder meer ouderling kerkvoogd en scriba en betrokken bij de bazaar en de kerkbalans. Kenmerkende vaardigheden van hem zijn accuratesse, taalvaardigheid, vermogen tot luisteren, integriteit en oog voor detail. De heer De Bie wordt gezien als een uiterst aimabele persoonlijkheid die gerespecteerd wordt in alle geledingen. Bij het toenmalige asielzoekerscentrum in Papendrecht vroeg hij niet of hij iets kon doen, maar ging hij er heen en hielp mensen ter plaatse zich thuis te voelen en problemen op te lossen. Sinds enkele jaren is hij vrijwilliger bij de Molenstichting Kinderdijk, hij was onder meer betrokken bij opleiding en begeleiding van nieuwe Kinderdijkgidsen en lid van de vrijwilligersraad. Vanaf januari 2010 tot januari 2018 was hij secretaris van het Overleg Kerken Papendrecht (OKP). Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.   

Kitty Donker-Schoonhoven (18 juni 1944) verricht al ruim 25 jaar als vrijwilligster verschillende werkzaamheden voor Stichting Dorpsbehoud Papendrecht. Bij de officiële opening van het museum van de stichting in 1992 heette zij bijvoorbeeld de hele dag donateurs en andere belangstellenden  welkom en voorzag  zij hen van een drankje en een hapje. In 1993 nam zij het secretariaat van de stichting over. Daarnaast zorgt zij met veel enthousiasme en accuratesse voor lief en leedattenties, inkoop van kindertraktaties voor de aubade, roosters voor de museumgastvrouwen en –heren, verzending van post aan donateurs, verwerking van teksten voor tentoonstellingen en kleden voor huldigingen. Ook draagt zij bij aan openingen, tentoonstellingen en evenementen, zoals bijvoorbeeld bij de Pieter de Koninghof, het Lancaster informatiebord, de zomeravondconcerten en donateursavonden. Namens het bestuur van de stichting woont zij bijeenkomsten van het Regionaal Historisch Overleg en regionaal Musea Overleg bij. Op grond van haar verdiensten is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Sjaak Batenburg (15 november 1947) en Cobie Batenburg-Meerlo (4 juni 1951) zijn sinds 1992 als vrijwilliger conciërge op de Koningin Beatrixschool. Om 7.45 uur zijn zij op school aanwezig, zij zorgen ervoor dat de school schoon is, dat  voor de leerkrachten de koffie en thee klaar staat en zij registreren de ziekmeldingen. De rest van de dag verrichten zij verschillende secretariële, administratieve en facilitaire werkzaamheden, ze houden toezicht op de leerlingen en onderhouden contacten met ouders van kinderen die ziek zijn. Daarnaast is mevrouw Batenburg als stimulerende en positief kritische vrijwilligster van het Rode Kruis Papendrecht met onuitputtelijke inzet en enthousiasme betrokken bij evenementen voor kinderen. Haar man gebruikt vakantieperioden om op school eventuele reparaties te verrichten en bestellingen in ontvangst te nemen. Voor hun verdiensten in de samenleving zijn ze beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Henk Middelkoop (16 september 1948) begon in 1968 zijn loopbaan bij Radio Holland als radio officier ter koopvaardij. Na functies als aankomend technicus bij de afdeling automatisering, kwaliteitsman en manager ging hij in 2013 met pensioen. Na de oprichting van de Stichting Historisch Materiaal Radio Holland in 1994 was hij als secretaris betrokken bij het behoud van verzamelde apparatuur. Hij coördineerde voor Radio Holland een boek dat het einde van het beroep radio officier en het 85-jarig bestaan van het bedrijf belichtte.  Daarnaast organiseert hij regelmatig een veteranen reünie voor (oud) medewerkers die meer dan 25 jaar in dienst van Radio Holland zijn geweest en houdt hij zich bezig met de website en digitalisering van materiaal uit de geschiedenis van het bedrijf. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan werd op 6 december 2016 het boek De historie van Radio Holland aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam overhandigd, een boek dat mede tot stand kwam dankzij de enorme kennis, professionaliteit en het enthousiasme van de heer Middelkoop. Op grond van zijn verdiensten is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Fien Lommerde-de Koning (17 januari 1939) zet zich al vele jaren in voor verschillende activiteiten, zowel binnen de kerkelijke gemeente als daarbuiten, zelfs tot over de landsgrenzen. Onder meer met het opzetten van een commissie die geestelijke en tastbare hulp organiseert voor armlastige gemeenten in Oost-Europa. Door haar enthousiasme is zij een voorbeeld en stimulans voor anderen. Tijdens uitwisselingsweken met Budapest stelde ze haar huis beschikbaar en konden gasten rekenen op een warm bed, ontbijt en een stevige maaltijd. Nog steeds is zij een begrip in verschillende gemeenten in Hongarije (Budapest) en Roemenië (Reghin, Parhida en Padurea Neagra). Ook bij het opzetten van pastoraal diaconaal centrum de Herberg van St. De Pietersberg in Oosterbeek is zij vanaf het begin als vrijwilliger actief geweest. Met haar open en innemende houding is zij velen die  psychisch-sociaal vast dreigen te lopen, tot steun geweest. Daarbij weet zij vele mensen te helpen hun leven weer in balans te krijgen. Binnen de vrouwenkring van de Hervormde gemeente leverde mevrouw Lommerde-de Koning bijdragen aan de organisatie van allerlei activiteiten en is zij eveneens velen tot steun. Op grond van haar totale verdiensten ten bate van de samenleving is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Leen Kroos (9 juni 1950) was leraar Frans, conrector en vanaf 1987 rector op Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard. In die laatste functie speelde hij onder meer een belangrijke rol bij de fusie tussen het christelijk voortgezet onderwijs in Papendrecht en Alblasserdam en de relaties met de Rotary Club of Battle en de Rotary Club Papendrecht. Hier volgde een public speaking competitie uit die eraan bijdraagt dat internationale verbindingen worden verbeterd. Zijn bijdragen waren mede bepalend voor het feit dat De Lage Waard tussen 2003 en 2013 vijf maal werd uitgeroepen tot de beste school van Nederland door dagblad Trouw en opinieblad Elsevier. In 2009 was de heer Kroos als lid van het bestuur van de Stichting LOC WAW en eind 2010 als voorzitter betrokken bij het LOC West Alblasserwaard, met als doel samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs te versterken met een praktijkgerichte leeromgeving. Vanaf 2012 droeg hij als ambassadeur van het programma Onderwijs en Arbeidsmarkt van de gemeente Papendrecht onder meer bij aan congres Aerospace Maritiem (inmiddels bekend onder de naam Dare2Cross) en de Smart Lectures waarbij leerlingen op een prikkelende manier kennis maken met wetenschap en technologie. Op grond van zijn verdiensten voor de samenleving is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.