Zes Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht

29 april 2011
Zes Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht

PAPENDRECHT - Burgemeester De Bruin heeft op vrijdag 29 april 2011 in het gemeentehuis Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan Papendrechters die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de maatschappij.

Eén onderscheiding betrof een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, vijf maal ging het om benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De gedecoreerden werden onder valse voorwenselen naar het gemeentehuis gelokt en waren dan ook zeer verrast met hun onderscheiding onder toeziend oog van familie en bekenden.J.J. (Jacques) Baart (Dordrecht, 1 mei 1943) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn activiteiten als amateurhistoricus.

De heer Baart verrichtte onder meer tientallen jaren onderzoek naar activiteiten van buitenlandse zeemachten in het Europese operatiegebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1996 en 2006 legde hij zijn bevindingen vast in een eerste boek, tussen 2002 en 2010 in een tweede boek.
(zie ook een eerder bericht op Papendrecht.net)

Sinds 2006 geeft hij lezingen,verzorgt hij rondvaarten in de Rotterdamse haven, adviseert hij het Oorlogs- en verzetsmuseum Dordrecht en is hij actief voor het Maritiem Museum Rotterdam.J. (Hans) van Blijderveen (Dordrecht, 31 oktober 1957) is gedecoreerd vanwege zijn verdiensten voor het Christelijke Krimpens Mannenkoor, voor twee koren in Papendrecht en voor werkzaamheden als koster en vrijwilliger voor de Bethlehemkerk in Papendrecht.

Aan koor Les Chantres uit Papendrecht is de heer Van Blijderveen bijvoorbeeld bijna twintig jaar verbonden. Met tomeloze inzet zorgt hij ervoor dat gemiddeld tien optredens per jaar in kerken plaatsvinden. Vier cd’s zijn uitgebracht, twee reizen voerden het koor naar het buitenland en het koor werkte mee aan vier televisieopnamen voor  het programma ‘Nederland Zingt’ van de Evangelische Omroep. Sinds de heer Van Blijderveen in 1994 als dirigent optreedt van het Christelijke Krimpens Mannenkoor heeft hij ook dit koor op een hoger niveau weten te brengen. In het hele land, in België en Engeland werden concerten en uitvoeringen verzorgd, daarnaast werden radio- en tv-opnames gemaakt. Sinds 2007 is hij ook dirigent van het Papendrechtse koor ASAF.

Mw. E. (Bep) Driesse-Opmeer (Dordrecht, 8 oktober 1933) is onderscheiden voor vrijwillige bestuurlijke activiteiten die zij sinds 1971 verricht voor het Nederlandse Rode Kruis in Papendrecht. Mevrouw Driesse verzorgde tot 2004 activiteiten voor bewoners van zorgcentrum De Kleine Waal te Papendrecht, waaronder de wekelijkse dinsdagmiddagactiviteiten. Vanaf 2004 zette zij haar werkzaamheden voort voor zorgcentrum De Stolpe.

Nog steeds bezoekt zij het zorgcentrum wekelijks om met een groep bewoners te sjoelen, te praten en hen te voorzien van koffie en thee. Daarnaast bezoekt ze maandelijks de vergaderingen van de vrijwilligers en is ze bereid extra taken op zich te nemen, zoals ondersteuning bij verkoopmiddagen, uitstapjes, catering, verschillende activiteiten en evenementen en in de werving van nieuwe vrijwilligers. 


Mw. A. (Aukje) de Jong- Bruintjes (Emmen, 26 oktober 1939) is gedecoreerd vanwege haar vrijwillige inzet voor het Rode Kruis, afdeling Papendrecht. Mw. De Jong is instructeur Eerste Hulp, instructeur Eerste Hulp bij Kinderen en instructeur AED en BLS.

Zij verzorgt lessen als voorbereiding op examens, neemt deze af en organiseert oefeningen in het buitenland.
Haar omvangrijke theoretische kennis, praktijkervaring, motivatie en prettige methode om kennis over te dragen, zorgen er voor dat andere vrijwilligers ook gemotiveerd raken en blijven.

In juni 2010 ontving mw. De Jong tijdens het jubileum van het Nederlandse Rode Kruis in Papendrecht een Erespeld van het landelijke Nederlandse Rode Kruis ter gelegenheid van haar veertigjarige jubileum.Mw. M.J. (Marjan) Rietveld-de Kluijver (Bergambacht, 7 augustus 1957) ontving de Koninklijke Onderscheiding voor haar inzet tussen 1972 en 1979 en vanaf 1985 tot heden binnen het kerkelijk leven. Van 1972 tot 1979 was zij actief in de Hervormde Gemeente Bergambacht als leider van de zondagsschool en als bestuurslid van de jeugdvereniging.

In 1985 startte ze een diaconale werkgroep binnen de Hervormde gemeente Papendrecht die ontmoetingsmiddagen organiseerde voor alle gemeenteleden die niet konden deelnemen aan het arbeidsproces. Daarnaast startte mevrouw Rietveld bezoekjes bij gehandicapten thuis, gaf zij leiding aan de voor dit doel opgezette werkgroep en verzorgt zij de rubriek 'Meeleven' in het contactblad van vereniging 'Op weg met de ander'. In 2000 startte ze een kring voor moeders van een kind met een handicap; hierin is zij de bindende factor.

J. (Jasper) ’t Jong (Sliedrecht, 9 januari 1941) ontving de onderscheiding voor zijn inzet sinds 1965 in de vorm van (bestuurlijke) activiteiten op het gebied van onderwijs, kerkelijk leven en cultuur. Zo was hij van 1965 tot en met 1984 secretaris van het Christelijk Nationaal Onderwijs. Sinds 1971 was hij als permanent lid van de Bouwcommissie van de Hervormde gemeente onder meer intensief betrokken bij de uitbouw en vloerrenovatie van de Grote Kerk en nieuwbouw van de Ark en Sionskerk.

Van 1976 tot en met 2006 was hij secretaris van de Stichting Orgelklanken Alblasserwaard, van 1985 tot en met 1996  lid  van de Culturele Raad Papendrecht en tussen 2002 en 2004 lid van de Toren Commissie van de Grote Kerk Papendrecht (die vervanging van de toren door de huidige spits begeleidde). Sinds 2002 is hij  organist bij zangdiensten en zondagsdiensten in verzorgingstehuis de Wieken en sinds enige jaren ook in de Waalburcht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.