75 jaar Vrijheid: Mini-serie en dilemmagame #120 gelanceerd

24 april 2020 door Hennie van der Zouw
75 jaar Vrijheid: Mini-serie en dilemmagame #120 gelanceerd

PAPENDRECHT - Commissaris van de koning Jaap Smit: “Waardeer het feit dat je vrij bent!”

Honderden kijkers waren woensdagavond 22 april getuige van de lancering van project #120. Na een aftelmoment werd de mini-serie live uitgezonden. “Vrijheid en vrede lijken zo gewoon als water uit de kraan, maar zijn kwetsbaar”, zegt commissaris van de koning van ZuidHolland, Jaap Smit, in het nawoord van het project. “Laten we meer stil staan bij onze vrijheid.”

Project #120 (120 seconden is 2 minuten stilte) is een Papendrechts multimediaproject, voor en door jongeren, in het kader van 75 jaar vrijheid. Het bestaat uit een lespakket, een mini-serie speelfilmpjes en een dilemmagame. Project #120 is ontwikkeld door de gemeente Papendrecht en Braintain.

Dictator
De mini-serie vertelt het verhaal van jongeren in Papendrecht in de nabije toekomst, die leven onder het regime van een dictator Thymen van Dijk en zijn Partij X. Homogeniteit, een avondklok, een verbod op allerlei vormen van kunst en de angst afgeluisterd te worden domineren hun leven.

"Project #120 brengt op een bijzonder mooie en tegelijk aangrijpende wijze de realiteit van onvrijheid onder ogen. Het staat heel dicht bij de belevingswereld van jongeren. Dit moet iedereen zien!", reageert Corine Verver, wethouder van de gemeente Papendrecht.

Vanuit jongeren
“We zijn geïnspireerd door entertainment education. De films zijn gemaakt met lokale en herkenbare beelden”, vertelt projectleider Chandre Nandoe. “We zijn van overtuigd dat we op deze manier in ieder geval het gesprek en de bewustwording op gang brengen in het kader van 75 jaar vrijheid.”

“Het project is tot stand gekomen door input van jongeren. De richtlijnen die zij meegaven waren: maak gebruik van sociale media, zorg dat we ons kunnen inleven, zorg dat het niet belerend wordt en lever goede kwaliteit”, aldus Chandre.

Die input is waardevol, vindt wethouder Verver, die burgerparticipatie in haar portefeuille heeft. "Ik ben trots dat jongeren uit de gemeente Papendrecht hebben meegedacht en meegewerkt. Door dit breed gedragen project laten wij, Papendrechters, zien dat vrijheid iets is wat ons veel waard is en wat we
koesteren."

Game en lesbrief
Juist de toevoeging van de dilemmagame bij de mini-serie maakt Project #120 een adembenemende ervaring voor jongeren. Door middel van enkele realistische, maar heftige dilemma’s, leren ze inzien  hoe moeilijk keuzes zijn in een wereld vol onvrijheid en gevaar.

Het project, gefinancierd door de gemeente Papendrecht en de provincie Zuid-Holland, is gratis te gebruiken en te bekijken. Voor scholen is er een speciale lesbrief ontwikkeld. Leerlingen maken daarin kennis met Project #120 en gaan met elkaar in gesprek over vrijheid en onvrijheid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.