Handelingsperspectief met betrekking tot sport

24 april 2020 door Hennie van der Zouw
Handelingsperspectief met betrekking tot sport

DRECHTSTEDEN - Op dinsdagavond 21 april 2020 heeft het kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Zo komt er meer ruimte voor kinderen en jongeren en heeft het kabinet besloten dat er meer ruimte komt voor sport.

Hierbij de tekst die het kabinet heeft opgesteld om het voor jongeren tot en met 18 jaar mogelijk te maken om weer te sporten. Vanaf 29 april krijgen zij meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).

• Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten. Douchen gebeurt thuis. Ouders kunnen niet langs de zijlijn kijken.
• Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Douchen gebeurt thuis. Ouders kunnen niet langs de zijlijn kijken.
• Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
• Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand houden.

Er is door het kabinet ook meer duiding gegeven aan de maatregelen:

Mogen kinderen buiten sporten?
Kinderen tot en met 12 jaar kunnen samen buiten sporten, als dit georganiseerd en onder begeleiding is. Zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden. Steeds geldt: geen ouders langs de lijn en thuis omkleden en douchen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen nog steeds: blijf thuis.

Mogen jongeren buiten sporten?
Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen samen buiten sporten, mits dit georganiseerd en onder begeleiding is. Zij moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden. Steeds geldt: geen ouders langs de lijn en thuis omkleden en douchen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor jongeren nog steeds: blijf thuis.

Kunnen kinderen en jongeren trainen bij een sportvereniging?
Gemeenten worden gevraagd samen met lokale sportclubs te kijken naar de mogelijkheden en faciliteiten, zodat zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen mee te doen. Dus ook de niet-leden van een vereniging. Er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.

Mogen topsporters hun trainingen in sportcentra hervatten?
Topsporters mogen op aangewezen trainingslocaties trainen als ze daarbij 1,5 meter afstand tot elkaar houden en alle hygiënemaatregelen treffen zoals het RIVM die heeft vastgesteld.

Regie gemeente
De regie op de uitvoering van deze verruiming komt te liggen bij de gemeenten. Om hier richting aan te geven en om zoveel mogelijk eenheid in onze regio te creëren, zijn onderstaande acties opgesteld. Gevraagd wordt om dit zo eenduidig uit te voeren. Maar zoals in de tekst van het kabinet al is opgenomen, kunnen er dus wel verschillen tussen gemeenten ontstaan.

Een aantal aandachtspunten die kunnen helpen:
▪ Wijs een contactpersoon aan die contact opneemt met de sportverenigingen binnen de gemeente.
▪ Iedere sportvereniging mag alleen buiten sporten. Bijvoorbeeld een volleybalvereniging mag niet in de zaal trainen, maar wel in de openlucht.
▪ De toegang is niet alleen voor eigen leden, maar voor iedereen die in de leeftijdscategorie valt. Mogelijk biedt dit ook een kans voor de verenigingen om juist nieuwe leden te krijgen.
▪ Ouders mogen niet langs de lijn. Laat de kinderen halen en brengen. Er mag ook niet gedoucht of omgekleed worden bij de vereniging en de kantine blijft dicht.
▪ Belangrijk: Verplicht niemand! Laat het besluit over het organiseren van de trainingen over aan de sportclubs.
▪ Topsporters mogen buiten én binnen sporten, mits ze 1,5 meter afstand bewaren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.