Ingezonden brief Ad Tromp: 'Koop zoveel mogelijk lokaal!'

21 april 2020
Ingezonden brief Ad Tromp: 'Koop zoveel mogelijk lokaal!'

PAPENDRECHT - Ad Tromp ziet dat vele Papendrechtse winkeliers het momenteel moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Hij schrijft daarom aan alle inwoners de volgende ingezonden brief:

"In deze periode zijn wij als samenleving volledig in de greep van het corona virus: COVID-19. Vervelend en misschien lastig, zeker voor onze ouderen die minder bezoek zullen zien. Onze gezondheid en die van anderen gaat echter voor alles op dit moment.
Desondanks zijn er ook in onze regio mensen die toch aan of mede door dit virus worden getroffen ergo er aan overlijden. Heel verdrietig natuurlijk voor de naasten en families die dit treft.

Daarnaast is het ziek zijn van dit virus ook geen pretje en voor een ieder lijkt dit weer verschillend uit te pakken. Ook als is er geen ziekenhuisopname. Ook als men hersteld lijkt, is de weg naar echt herstel soms toch lang. We worden opeens getroffen door een virus waar we nog geen vaccin voor hebben. Dus zijn de gevolgen zichtbaar, merkbaar en voelbaar.  Daarom heeft onze regering in samenwerking/overleg met RIVM en ook ander wetenschappers maatregelen genomen. Maatregelen om het virus daardoor toch te beteugelen. We zullen daarvoor begrip moeten hebben. Gelukkig bespeur ik dat dat aanwezig is en dat we onze weg daarin vinden. Samen komen we er uit!

De gevolgen zijn ook soms ook ingrijpender op andere vlakken zoals school, werk  maar ook inkomen. Gelukkig zijn ook daar wel oplossingen en regelingen maar hoe die voor iedereen uitpakken zal niet hetzelfde zijn. Werkgelegenheid zal dus onder druk komen te staan omdat onze economie en ook samenleving ook een paar gevoelige tikken zal krijgen. Dit zal weer geruime tijd duren voordat we het verlies weer hebben ingehaald. Hoe ziet het verenigingsleven er binnenkort uit? De cultuursector? (Theater de Willem/bioscoop Landvast), grootschalige evenementen en de horeca Kunnen we naar het zwembad? En dat kom ik nu bij mijn punt.

Alles zal binnenkort stapje voor stapje losser worden qua maatregelen. Met een mondkapje bij de kapper of fysiotherapeut zal straks voor ons als inwoners heel gewoon zijn. We kunnen weer met beleid en regels naar ons werk en hopelijk op eenzelfde wijze voor onze kinderen weer naar school. Dit alles in de nieuwe 1,5 meter maatschappij.

Onze zelfstandigen, winkeliers, horeca hebben gevoelige tikken gekregen in hun inkomsten. De uitgaven gaan door. Natuurlijk ook daar zijn gelukkig regelingen en hoop dat ook verhuurders coulant zijn. Winkels waren dicht en gaan nu weer open. De supermarkt beleeft wel “gouden” tijden. Voor veel inkopen ging men het internet op en de postpakkettenbezorgers kunnen het bijna niet aan. 

Dus beste inwoners in deze regio, let wel een beetje op uw zaak in uw gemeente. Onze winkeliers en ondernemers  zijn een heel belangrijk  onderdeel in onze samenleving. Probeer dus in deze tijd ook hen gewoon te vinden. Ook zij zijn heel flexibel en initiatiefrijk. Ook de markt kan misschien weer terugkeren, misschien door een andere ruimere indeling. Voor de horeca zal het allemaal nog lastiger worden. Men zal een slecht jaar houden. En hoe het gaat uitpakken voor onze verenigingen (sport, cultuur)?  Ook daar hoop ik dat daar weer snel leven in komt.

Maar de winkelstraat heeft behoorlijke tikken gehad en gekregen. Ook daar is werkgelegenheid. Daarom als u weer inkopen gaat doen laten we dan ook weer onze eigen winkels niet overslaan. Koop in eigen dorp of gemeente, zeker NU. Waardeer uw eigen diverse middenstand. Maar ook overige ondernemers want ook daar hoeft het ook niet altijd duurder te zijn. Dus steun ook hen en sla ze niet te snel over/ Ook hiervoor geldt: Samen komen we er uit.
Dus nog steeds actueel:  “Koop in den vreemde niet wat uw eigen dorp u biedt”
Maar let ook goed op uw gezondheid en dat van anderen".
Ad Tromp

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.