Oud-verzetsstrijder Gerrit van Dalen herdacht met plaquette

08 maart 2020
Oud-verzetsstrijder Gerrit van Dalen herdacht met plaquette

PAPENDRECHT - Op 8 maart 2020 was het precies 75 jaar geleden dat de Papendrechtse verzetstrijder Gerrit van Dalen werd gefusilleerd in kamp Amersfoort.

Om dit te herdenken, werd er vandaag een plaquette geplaatst op het ouderlijk huis van Gerrit van Dalen aan het Plein 12 in de buurt Het Zand. De plaquette werd onthuld door Gerrit Stam, neef van Gerit van Dalen en door Lenie Breedveld, de huidige bewoonster van Het Plein 12.

De gemeente Papendrecht en het 4-Mei Comité werkten hierbij nauw samen. Het was al langere tijd een wens van het 4-Mei Comité om op deze wijze aandacht aan Gerrit van Dalen te vestigen.

Hierna werden er bloemen gelegd door het 4-Mei Comité, de gemeente Papendrecht en stichting Dorpsbehoud Papendrecht.

Over Gerrit van Dalen
Gerrit van Dalen werkte voor de voedseldistributie en verstrekte voedselbonnen aan onderduikers. Toen dat uitkwam, moest hij onderduiken en sloot hij zich aan bij het verzet.

Op 12 februari 1945 werd hij door de Duitsers in Rotterdam gevangen genomen en naar kamp Amersfoort getransporteerd.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 raakte de SS-officier Hans Albin Rauter, de nazi-Duitse leider van de politie in Nederland, bij de Woeste Hoeve op de oostelijke Veluwe zwaargewond bij een toevallige aanslag. Op 8 maart 1945 executeerden de Duitse bezetters als represaille 236 gevangenen door heel het land. Gerrit van Dalen was toen 23 jaar en een van de slachtoffers.

Gerrit van Dalen ligt begraven op de gemeentelijke begraafplaats Rusthof in Amersfoort.

Gerrit van Dalenstraat
Op 23 november 1950 besloot de gemeenteraad van Papendrecht om de gedachtenis aan Gerrit in ere te houden, door een nieuwe doorgangsweg in Papendrecht naam hem te vernoemen. De Gerrit van Dalenstaat, zijstraat van de Muilwijckstraat, is al bijna 70 jaar een bekende straat in Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.