ZAPpers genieten van uitje naar Kinderdijk ondanks regen en kou

02 maart 2020

PAPENDRECHT / KINDERDIJK - Op zaterdag 29 februari zijn zo'n 80 ZAPpers (ZwerfAfval Pakkers) op bezoek geweest bij Werelderfgoed Kinderdijk.

Wethouder Kees de Ruijter sprak hen toe met de woorden: "Mooi dat we vandaag met zo'n 80 vrijwilligers bij elkaar zijn. Dit jaar zijn we te gast bij de buren, het Werelderfgoed Kinderdijk. Het idee van dit uitje is vorig jaar voorgesteld de Jos de Bie, collega ZAPper en ook als vrijwilliger verbonden aan het SWEK (Stichting Werelderfgoed Kinderdijk). Jos is vandaag één van uw gidsen.

De eerste ZAPpers gingen zwerfafval rapen omdat zij zich stoorden het zwerfafval. De laatste jaren is er veel aandacht voor de meer mondiale problemen, het klimaat, plastic soup etc. Er zijn gemiddeld nu 250 ZAPpers in Papendrecht.

Elke vrijwilliger is bijzonder, of je nu al langer bezig bent of net gestart. Met elkaar houden we Papendrecht een heel stuk schoner. Dit veel zelfs de nieuwe teammanager van wijkonderhoud op, wat is Papendrecht netjes! En dat compliment kunnen alle ZAPpers in hun zak steken!

Zomaar een paar mooie voorbeelden:
De heer Van den Boogaard is door het ZAPpen een bekende Papendrechter geworden. Hij is een opvallende verschijning. Met zijn zelfgemaakte ZAPkar houdt hij een groot gedeelte van de vogelbuurt, rondom de Waalburght en het Bosch vrij van zwerfafval. Daarnaast is hij ook behulpzaam bij de ouderen in de buurt zoals bijvoorbeeld onkruidvrij maken van voortuinen. De heer Van den Boogaard is niet aanwezig.
De heer Leen van der Linden is zo vaak bezig in polder Nieuwland dat het opgevallen is bij één van de bedrijven daar.
Er zijn verschillende ZAPpers al sinds 2005 actief.
Oma Lucrèce Cools combineert haar oppasdagen met ZAPpen met haar kleinkinderen. Lekker naar buiten en gelijk educatief bezig zijn.

Er zijn ook Papendrechters die zich niet hebben aangemeld bij de gemeente, maar wel veel doen om zwerfafval terug te dringen. Zo hebben wij nu pas contact met iemand die wekelijks het zwerfafval langs de waterkant van de rivier weghaalt. De gemeente kijkt samen met deze bewoner of er verbeteringen mogelijk zijn of dat er een actie georganiseerd kan worden. Soms is het teveel of te zwaar, ook voor een ZAPper, het is dan fijn als er dan een melding gemaakt wordt op de Mijngemeente app.

Afvalrapen is helaas nog steeds hard nodig. We richten ons ook op het goed wegwerpen van afval en het scheiden van afval. Daarnaast zijn wij in 2019 gestart met een actie op de basisscholen, waarbij de kinderen al in de klas afval scheiden. De scholen die hiermee gestart zijn rapen ook regelmatig afval rondom het schoolplein. Tot nu toe hebben zich 8 scholen aangemeld. Vanuit de ZAPpers wordt aandacht gevraagd voor de bewustwording van werknemers van bedrijven die nog veel afval verkeerd weggooien en sigarettenpeuken achterlaten.

Ook dit jaar staan er weer verschillende acties gepland.

Vanuit de werkgroep ZAP is het idee geopperd om een Papecity Cleanup Day te organiseren. De landelijke opschoondag komt er weer aan en er zijn regelmatig kleinere activiteiten, al of niet aangemeld door een vrijwilliger."

Na een heerlijke lunch gingen de ZAPpers het molengebied in. Helaas zat het weer wel tegen. De geplande vaartocht ging niet door wegens de harde wind en het hoge water. De ZAPpers lieten zich er niet door ontmoedigen. Onder leiding van de gidsen Jos en Joop en de begeleiders Ilona en Peter gingen zij op pad naar de bezoekersmolen en hulpgemaal De Fabriek, onderweg storm, hagel en regen trotserend. Na een middag in het echte hollandse weer werd de dag afgesloten met een hapje en drankje in de Panoramazaal van Buena Vista en was iedereen weer opgewarmd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.