Belastingtips van Ad Tromp

25 februari 2020
Belastingtips van Ad Tromp

PAPENDRECHT - Advertorial

De brief om u uit te nodigen uw aangifte inkomstenbelasting vanaf 1 maart, maar wel voor 1 mei 2020 in te dienen, is ongetwijfeld bij velen van u weer op de mat terecht gekomen.

Voor een groot deel van onze inwoners zal dit geen probleem zijn maar voor anderen weer wel. Zeker als er nogal wat gewijzigd is in uw situatie,zoals bijvoorbeeld u heeft in 2019 meerdere inkomsten (heffingskorting wel terecht toegepast?), een woning gekocht of het oversluiten van uw hypotheek of veel zorgkosten gehad maar ook voor de eerste maal pensioen en aow.
Meten is weten zegt Ad Tromp van Atro Fiscaal Advies Papendrecht.

Dus ook als u geen uitnodiging heeft gehad om aangifte te doen is het interessant deze aangifte in te vullen. Heeft deze geen gevolgen en/of krijgt u niets terug dan hoeft u die dan ook niet in te zenden. Maar u heeft toch even gekeken wat betekent het voor mij. Vooral omdat de overheid veel zaken in het inkomen corrigeert met veranderingen in de heffingskortingen e.d. U heeft een jaar met een heel hoog inkomen door bijvoorbeeld afkoopsommen of andere vergoedingen. Dan is soms ook middeling van inkomens een onderwerp dat even moet worden bekeken, want echt voor u het weet laat u belastinggeld liggen. En dat is toch zonde van uw eigen geld als u daar recht op heeft. Kortom doe dus slim aangifte en misschien verlaag u zo wel uw aanslag of krijgt u toch nog geld terug.

Termijn van aangifte
U moet in principe vóór 1 mei 2020 aangifte doen. Het kan al vanaf 1 maart 2020. Dan staan ook al uw vooringevulde gegevens op uw aangifte klaar en kunt u deze vergelijken met uw jaaropgaven.

Uitstel is het niet mogelijk om voor 1 mei 2020 uw aangifte te doen vraagt dan uitstel aan ! Doe die aanvraag in elk geval vóór 1 mei. Als je uitstel hebt gekregen, moet je vóór 1 september 2020 aangifte doen. U kunt Online kun je om uitstel vragen via www.belastingdienst.nl. Je kunt ook bellen via de gratis Belasting Telefoon: 0800-0543.                                             
De Belastingdienst verleent bijna altijd uitstel.

Voorkom een te hoge aanslag                                                                                                    
Als je gepensioneerd bent en elk jaar belasting moet bijbetalen, komt dat waarschijnlijk doordat je uit meerdere bronnen inkomen krijgt. Naast AOW kun je inkomen hebben uit één of meer pensioenen. Alle pensioenfondsen en andere uitkerende instanties houden al belasting in. Zij gaan er standaard van uit dat er geen andere inkomsten zijn. Dat betekent dat zij beginnen met heffen in de laagste belastingschijf. Tenzij u over een pensioen geen heffingskorting toepast. Dit laatste moet u wel zelf aangeven bij de uitkeringsinstantie/pensioenmaatschappij.
Maar de Belastingdienst houdt uiteindelijk rekening met alle inkomsten. Als die bij elkaar opgeteld deels in een hogere belastingschijf vallen, houden de uitkerende instanties dus eigenlijk te weinig belasting in tenzij u bij die inkomsten de heffingskorting niet laat toepassen.

Een voorlopige aanslag ontvangen/vragen over 2020
Om niet voor grote verrassingen komen te staan als u steeds moet bijbetalen kunt u een voorlopige aanslag aanvragen. Ontvangt u een voorlopige aanslag let dan wel goed op van welk inkomen men in 2020 uit gaat bij de Belastingdienst. Het moet helaas gezegd worden er gaat de laatste tijd nogal eens wat mis zoals recent weer bij de voorlopige teruggaven over 2020.  Dus ook daar is steeds weer meten is weten.

Toeslagen (Huur- en Zorgtoeslag)
Zoals ook bij de berekening van toeslagen.                                                                                                       Toeslagen ( zorg- en huurtoeslag) staan in principe los van de belastingaangifte: ze zijn onbelast. Maar met uw belastingaangifte kunt u wel invloed uitoefenen op de hoogte van de toeslagen. Zo kunnen aftrekposten ( zoals ook goede doelen) het toetsings-inkomen verlagen, zodat je recht krijgt op hogere toeslagen.

Controleer de vooraf ingevulde gegevens
De Belastingdienst vult een groot deel van de aangifte automatisch in. Het gaat onder meer om bankrekeningen, lijfrentepremie, de WOZ-waarde van de eigen woning, salaris en pensioen. Controleer altijd of de gegevens kloppen. Je blijft namelijk zelf aansprakelijk voor de aangifte, ook als de Belastingdienst onjuiste gegevens in de vooraf ingevulde aangifte heeft opgenomen. Sommige gegevens ontbreken in de vooraf ingevulde aangifte. Aftrekposten zoals giften en zorgkosten staan er niet in, zodat het ook in je eigen voordeel is om de aangifte goed te controleren.

Schuiven met aftrekposten en inkomsten (Het verdelen)
De volgende posten mag je naar eigen keuze toedelen aan jezelf of aan je fiscaal partner. Het is niet van belang bij wie deze posten in werkelijkheid horen. Door in de aangifte te schuiven met deze aftrekposten en die toe te delen aan degene die het hoogste belastingtarief betaalt, kun je misschien belasting besparen:
• Hypotheekrente
• Giften
• Zorgkosten
• Studiekosten
• Betaalde partneralimentatie

Lijfrente en jaarruimte                                                                                                               
Steeds meer mensen bouwen zelf een pensioen op met een lijfrente. De inleg is aftrekbaar. Hoeveel je jaarlijks maximaal mag inleggen, wordt bepaald door de jaarruimte. Die wordt weer bepaald door onder meer het inkomen in het afgelopen jaar. De jaarruimte over 2019 wordt dus bepaald door het inkomen in 2018.
Bereken elk jaar opnieuw de jaarruimte. Daarvoor staan tools online, bijvoorbeeld op www.berekenhet.nl. En om het nog ingewikkelder te maken: naast de jaarruimte is er ook de inhaal- of reserveringsruimte. Dat is de niet gebruikte jaarruimte uit eerdere jaren.

Eigen huis                                                                                                                                    
Kosten die te maken hebben met de hypotheek, zijn meestal aftrekbaar. De voornaamste zijn:      
•  Hypotheekrente
• Boeterente
• Afsluitkosten

Houd er rekening mee dat niet alle hypotheeklasten aftrekbaar zijn, maar alleen voor zover ze uitkomen boven het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait bedraagt 0,65% van de WOZ-waarde. Bij de aangifte over 2019 geef je de WOZ-waarde 2019 op. Dat is dus niet de WOZ-waarde die je begin dit jaar hebt gekregen. Die is pas nodig bij de aangifte over 2020.
Als je de hypotheek in 2019 hebt overgesloten naar een lening met een lagere rente, heb je mogelijk een boeterente betaald. Deze boetrente is aftrekbaar van het inkomen in het jaar waarin je deze hebt betaald. Je vult de boeterente op de aangifte in bij het onderdeel ‘Eigen woning’ en dan onder ‘Aftrekbare financieringskosten’.

Naast de boeterente zijn nog meer eenmalige kosten die je maakt bij het af- of oversluiten van een hypotheek aftrekbaar. Het gaat om de volgende kosten:
• Advies- en afsluitkosten van de bank- of hypotheekadviseur
• Kosten van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
• Notariskosten voor de hypotheekakte
• Taxatiekosten voor de hypotheek
Kosten die geen verband houden met de hypotheek maar met de aankoop van een huis, zoals de notariskosten voor de koopakte of de overdrachtsbelasting, zijn niet aftrekbaar. De erfpachtcanon is wel aftrekbaar, maar als je de erfpacht afkoopt, is de afkoopsom niet aftrekbaar.

Bezittingen
Bankrekeningen, beleggingen en andere bezittingen (behalve de eigen woning) worden belast in box 3 tegen de waarde op 1 januari 2019. Bezittingen die nog weleens ¬worden vergeten maar die je wel moet opgeven, zijn:
- Leningen, bijvoorbeeld aan een kind of ander familielid
- Dividend belasting

Als je beleggingen hebt en je hebt daarover dividend ontvangen, kun je de dividend-belasting die daarover is betaald vaak terugvragen. Je vindt deze ¬dividendbelasting in het jaaroverzicht van de bank of instelling.

Schulden
Schulden, behalve een hypotheekschuld, vallen in box 3. Je mag deze schulden aftrekken van het spaargeld en ander vermogen in box 3, zodat je minder vermogensrendementsheffing betaalt. Er is een aftrekdrempel van €3100: alleen schulden boven dit bedrag mag je aftrekken.
Schulden die makkelijk worden vergeten maar die je wel mag ¬opgeven, zijn onder meer:
• Rood staan op de betaalrekening
• Consumptief krediet of een persoonlijke lening
• Creditcardschuld
• Hypotheek waarvan de rente niet aftrekbaar is

Niet aftrekbaar in box 3 zijn belastingschulden, met uitzondering van te betalen erfbelasting.

Goede doelen
Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar voor zover de totale donaties uitkomen boven de 1% van het drempelinkomen*, met een minimum van € 60,- en een maximum van 10% van het drempelinkomen. Als je een fiscaal partner hebt, gaat het om het gezamenlijke drempelinkomen. Een voorwaarde is dat het goede doel bij de Belastingdienst geregistreerd staat als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Giften aan culturele doelen zijn voor 125% aftrekbaar.

Fout in de aangifte? Zo corrigeer je het
U mag een aangifte achteraf nog corrigeren, bijvoorbeeld als je iets bent vergeten of iets onjuist hebt ingevuld. Je doet dat door alleen het onjuiste getal te veranderen en de aangifte opnieuw te verzenden. Dit kan altijd tot zes weken na de datum die op de definitieve aanslag, die je later dit jaar krijgt, staat. Als je daarna nog zaken wilt veranderen, kun je de bezwaarcheck doen op de website van de Belastingdienst. Meestal kun je ook dan nog de aangifte online corrigeren, maar in sommige ¬gevallen kan het alleen per brief.

Zonnepanelen
En bent u van plan zonnepanelen aan te schaffen bedenk dan dat u de Btw van 21 % bij aanschaf terugkrijgt bij de afdeling BTW van de Belastingdienst. Ook dat is mooi meegenomen.

Toch een adviseur nodig?                                                                                                 
En…….Komt u er zelf niet uit laat een fiscaal adviseur u dan helpen. Voor lezers van Papendrecht.net heeft u met code : ATRO2020 recht op 10 euro korting op het tarief bij een normale aangifte (max 2 personen) van 85 euro voor uw aangifte 2019. Die extra kosten heeft u dus al snel verdiend!

Ad Tromp. Tel:078-6155724 / 06-40904126
Email: atrobtwadviespapendrecht@gmail.com
Berkenhof 17 - 3355 AC Papendrecht

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.