Bert Blase presenteert boek over burgemeesterschap

05 december 2011
Bert Blase presenteert boek over burgemeesterschap

PAPENDRECHT - Op donderdag 8 december overhandigt Bert Blase, burgemeester van Alblasserdam en inwoner van Papendrecht, het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Burgemeester van beroep aan Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De officiële ceremonie vindt plaats in het hoofdkantoor van de VNG in Den Haag. Voorafgaand zal de schrijver-burgemeester deelnemen aan een openbaar debat met Tweede Kamerlid Hero Brinkman (PVV), burgemeester Arno Brok van Dordrecht en Jan van Betten, oprichter van het consumentenplatform Nudge en initiatiefnemer van de buurtburgemeesters.

Hoe verbeter je het bestuur van onze pluriforme, mondige samenleving? In heel Nederland zoeken lokale overheden naar invulling van hun rol als gezagsdragers in een land vol met sociale spanningen en kritische burgers. Als burgemeester, die per definitie boven alle partijen staat, meent PvdA-lid Bert Blase dat het veelbejubelde credo “boel bij elkaar houden” onvoldoende is. Burgers schenken het openbaar bestuur niet vanzelfsprekend hun vertrouwen.
 


Als eerste burger van Alblasserdam heeft Blase sinds november 2009 het burgemeesterschap in een weerbarstige werkelijkheid opnieuw invulling gegeven. Hij is actief op zoek gegaan naar het verhaal dat bij de gemeenschap past door in te spelen op de ideeën die in de samenleving leven. Door af te stappen op de plekken waar de problemen zich afspelen. Zijn ervaringen van de afgelopen twee jaar heeft hij verwerkt in het compacte boek Burgemeester van Beroep. Geen hoogdravende analyses, maar elf indringende en persoonlijke observaties. Openheid, betrokkenheid en vindingrijkheid zijn voor Blase leidende principes. De burgervader is zichtbaar, gaat de confrontatie niet uit de weg en houdt rekening met emoties. ‘Ik ben evengoed burgemeester van alle islamitische bewoners, als van degenen die hen liever zien gaan dan komen.’ Blase toont leiderschap nu de tegenstellingen vandaag de dag soms groot en hard zijn.
 
 
Burgemeester van beroep bevat waargebeurde verhalen die het alledaagse leven in Ablasserdam tastbaar dichtbij brengen. Elke maatschappelijke kwestie in Nederland is in deze stad terug te vinden. Werkloosheid, immigratie, vergrijzing, religieuze veelzijdigheid en verschillende leefstijlen. Blase: ‘Alblasserdam is een voorbeeld van de nieuwe veelvormige samenleving. Er woont een grote groep confessionele inwoners - die veelal kiezen voor de SGP. Tel daarbij een grote groep Turkse Alblasserdammers, die in de jaren zestig en zeventig zijn komen werken op de scheepswerven en in de staalindustrie. Daarnaast stemde in mijn gemeente één op de zes inwoners op de PVV. Het idee van de ‘onbetwiste’ autoriteit heeft ook hier plaatsgemaakt voor een nieuwe werkelijkheid. Gezag verwerf je niet door te verwijzen naar de laatste verkiezingsuitslag.’
 
 
Bert Blase levert met zijn boek het bewijs dat een gezagsdrager namens de lokale overheid de kloof tussen burgers en openbaar bestuur kan slechten door te luisteren, beter te communiceren en ruimte te geven aan het initiatief van burgers om hun verantwoordelijkheid te nemen. ‘Bert Blase beschrijft zijn leven als burgemeester op een indringende en aanstekelijke manier.’
Pieter I. Broertjes, oud-hoofdredacteur de Volkskrant en burgemeester van Hilversum

‘Het ambt van de burgemeester verandert in hoog tempo. Het is mooi dat Bert Blase een boekje open wil doen en openhartig inzicht geeft in het denken, doen en laten van een burgemeester in onze woelige tijd.’
Piet-Hein Donner, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

‘De verhalen van auteur en burgemeester Bert Blase brengen het ambt tot leven met treffende observaties en reflecties, en met humor en ontroering.’
Professor Paul Frissen, hoogleraar bestuurskunde en Lid Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

Het boek is te bestellen op www.burgemeestervanberoep.nl
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.