Ontwerp nieuw Politiebureau Papendrecht gereed

27 september 2019
Ontwerp nieuw Politiebureau Papendrecht gereed

PAPENDRECHT - BDG Architecten heeft in opdracht van de Nationale Politie het ontwerp mogen maken voor het nieuwe regionale politiebureau naast natuurgebied Noordhoekse Wiel aan de Burgemeester Keijzerweg.

Hieronder een aantal impressies en meer achtergrondinformatie.

BDG Architecten geeft op hun website aan: "Het unieke karakter van deze plek vraagt om een uniek gebouw dat als vanzelfsprekend past in de omgeving en tegelijkertijd goed zichtbaar en herkenbaar is als politiebureau. Een flexibel gebouw waar de politie van overmorgen haar werkzaamheden zo doeltreffend mogelijk kan uitvoeren en waar ruimte is voor technologische ontwikkeling.

Het gebouw kijkt ‘waakzaam’ over zijn omgeving heen
We ontwierpen een energieneutraal gebouw met een natuurlijke en robuuste uitstraling. Het metselwerk van de begane grond volgt met een natuurlijke tint en reliëf de contouren van het landschap. Aan de kant van de bezoekersentree is de plint open en uitnodigend. Als een uitkijkpost biedt de transparante en organisch vormgegeven verdieping maximaal uitzicht over de omgeving. De uitstraling van het gebouw ondersteunt het motto van de politie: ‘waakzaam en dienstbaar’. Ook het omliggende terrein van het nieuwe politiebureau nemen we mee in ons ontwerp en vormt een integrale verbinding met het naastgelegen park. In hun pauze eten de politiemedewerkers hun broodje straks tussen het groen of ze wandelen zo de natuur in.

Balans tussen open en gesloten
In de plattegrond van een politiebureau zijn overzicht en veiligheid essentieel. We zochten daarom naar een goede balans tussen omsloten (werk)plekken en flexibele en open ruimtes. In het levendige hart op de begane grond is er optimaal plek voor ontmoeten en overleg. Een grote vide zorgt hier voor veel licht en verbinding met de verdieping. Wie rustig en geconcentreerd wil werken, trekt zich hier terug op één van plekken aan de gevel met uitzicht over het natuurgebied.

Energieneutraal en onderhoudsarm
Net als alle nieuwe politiebureaus heeft dit gebouw een hoge duurzaamheidswaarde. De lamellen van geanodiseerd aluminium op de gevel van de opbouw geven niet alleen een karakteristieke uitstraling, maar werken ook als passieve zonwering en zijn bovendien onderhoudsarm. Zonnepanelen, een warmtepomp en Ledverlichting zorgen voor een energieneutraal gebouw.

Aldus BDG Architecten op hun website.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.