Jong Papendrecht Denkt Mee

21 november 2019
Jong Papendrecht Denkt Mee

PAPENDRECHT - In november 2019 is voor de derde keer "Jong Papendrecht Denkt Mee" georganiseerd. 27 leerlingen uit alle groepen 7 van Papendrecht hebben nagedacht over belangrijke onderwerpen waar de gemeente zich mee bezig houdt, namelijk duurzaamheid, armoede en eenzaamheid. Daarnaast konden de kinderen ook eigen ideeën inbrengen over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn.

Op donderdag 21 november werden alle ideeën gepresenteerd in de raadzaal van het gemeentehuis, waar ook de burgemeester, drie wethouders en veel ouders bij aanwezig waren.

Laaggeletterdheid
De jonge Papendrechters gingen geen moeilijke onderwerpen uit de weg. Laag geletterdheid – mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en met de computer omgaan – was een van de thema's. In Papendrecht zijn er zo'n 3.000 mensen die hier mee te maken hebben. Tijdens het presenteren van de ideeën was de empathie te voelen. Mensen die laaggeletterd zijn, kunnen zich hiervoor schamen, hulp zoeken is dan lastig. Helemaal als die hulp ook nog is moeilijk te vinden is. Inzetten op een buddy-systeem, vergroten van kennis over het onderwerp, een hulp app of simpel nummer vormden de rode draad tijdens dit onderwerp.

75 jaar bevrijding
Dat het dit jaar is dat Nederland 75 jaar is bevrijd, is geen enkel kind ontgaan. Ze vinden het heel belangrijk dat de verhalen verteld blijven. Ook als er niemand meer is die de oorlog heeft meegemaakt. We mogen nooit vergeten dat wij onze vrijheid hebben. Maak het museum hipper en kindvriendelijker, een speurtocht langs plekken over de oorlog, een 'sprekend' monument en een festival. Enkele van de ideeën. De voorzitter van het 4/5 mei comité zat in de raadszaal en werd heel enthousiast van alles wat er gepresenteerd is. Na de bijeenkomst in de raadszaal zijn zij verder met elkaar in gesprek gegaan.

Hulpverleners verdienen het!
Net als vorig jaar wordt een aantal ideeën omgezet tot acties: Jong Papendrecht Doet Mee! Welke dat zijn, maken we op een later moment bekend. Wel heeft burgemeester Moerkerke de leerlingen uitgenodigd om 1 idee direct uit te voeren: in januari gaat hij samen met de kinderen langs bij onze hulpverleners met iets lekkers om hen te laten weten wat een fantastisch werk zij doen.

Advies van onze Jonge Papendrechters
Ook in de klassen is het thema 'Een mooier Papendrecht' besproken. Oftewel naast de 27 Jonge Papendrechters op de zeepkist zijn er nog zo'n 300 kinderen dit jaar bezig geweest om Papendrecht nog mooier te maken. Alle inbreng wordt meegenomen in het dikke rapport aan de gemeente.

Foto boven: De leerlingen arriveerden in een grote bus en werden hartelijk ontvangen door de burgemeester en wethouders op een rode loper.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.