Ingezonden brief Ad Tromp: 'Mag het wat minder?'

07 januari 2020
Ingezonden brief Ad Tromp: 'Mag het wat minder?'

PAPENDRECHT - Aan het begin van het nieuwe jaar heeft Papendrechter Ad Tromp voor ons de volgende aaandachtspunten om de Papendrechtse samenleving beter te maken:

"U denkt natuurlijk na zo’n jaarwisseling dat ik het over vuurwerk wil hebben? Dit had natuurlijk gekund, maar daar wil ik het in directe zin niet over hebben. Nee, iets anders, te weten: “ Mag het in 2020 wat minder verhardend in onze samenleving worden?” Dat zou ik nu eens graag willen. Te beginnen in de omgang met elkaar en als we tegen of met elkaar, maar ook over elkaar praten.

Vooral in en op sociale media, daar willen we toch nog wel eens flink los gaan. Blijkbaar is er dan geen enkele schroom. Dat verhardende, het altijd beter weten, dat het altijd aan een ander ligt, het hij, zij en hen maar zelden kijkend naar wat de “IK” of de “WIJ” er aan kan bijdragen of zou kunnen doen. Het lijkt allemaal maar of het gewoon is geworden. En dat is het dus niet. “Wij zijn een samenleving”

Kan er daarom vanaf nu weer eens iets meer “S” in vraag ik mij af.  De  “S” van Sociaal en Solidariteit maar vooral dus ook als de “S” van Samen .  

Als we dat als uitgangspunt zouden nemen bij vele zaken in onze samenleving dan staan we in 2020 misschien veel meer naast dan tegenover elkaar. Hebben we misschien ook wat meer oog voor andere zaken en problemen en zullen we weer zien dat wat vanzelfsprekend voor de één is niet vanzelfsprekend voor die ander is.

Ook in onze eigen omgeving, de buurt en straat daar is veel en veel te winnen. Mag het bijvoorbeeld wat minder met het afval op straat in 2020 of ergo niets meer. Ik zie zelden een plastic fles met statiegeld liggen maar altijd dat gas, blik en plastic zonder de S van Statiegeld en andere rommel wat gewoon in een afvalbak kan. En is deze niet in de buurt, dan nemen we het mee naar huis. Laten we daar nu eens echt mee beginnen. Zat er statiegeld op al dat blik en plastic, dan zat ik nu lekker op Gran Canaria!

We kunnen wel praten over een onderwerp als klimaat hebben, maar als we niet willen praten over minder CO2, Fijnstof, Pfas of andere uitstoot van zaken die niet oké zijn, gaat het hem niet echt worden. Onze economie groeit en dat kan hedendaags niet meer ongelimiteerd. We zullen rekening moeten houden met onze leefomgeving. Dus ook met anderen. Daarbij zal de “S” van SAMEN ook uit de kast moeten worden gehaald. Door niet alleen onze industrie, boeren, bouwondernemers, projectontwikkelaars, de overheid, maar uiteindelijk wij met z’n allen. 

Als we dat gaan beseffen komt er misschien ook plaats voor het denken aan meer. Meer aandacht maar ook begrip voor onze zorg en alles wat daarom heen zich beweegt, politie en dus onze veiligheid, meer groen en minder tegels in de tuin, meer vrijwilligerswerk want samen zijn we sterk en kunnen we zaken organiseren e.d., meer sociaal dan a-sociaal gedrag. Kortom worden zaken die eerst normaal waren gewoon weer normaal. Want ja, waarom dat lichtje niet aan op je fiets en afval en poep niet gewoon opruimen. En vuurwerk, als we dat mogen afsteken met bepaalde regels, dan ook houden aan die regels. Want altijd maar willen vasthouden aan “handhaven” gaat het niet worden en zouden we ook niet moeten willen.

Want als zaken niet veranderen zal het woordje “mag”  veranderen in “moet” of  zelfs ” mag niet meer”. Derhalve is ook in onze samenleving alles waar “te veel ”voor staat niet (altijd) goed.

Ik ga nu maar eens verder met mijn CD’s te sorteren. Hé toevallig. “Status Quo”, een toepasselijk woord maar ook een “hartstikke goeie rockband” uit de eind jaren 60/begin 70 . Daar gaat ie dan even uit 1973 ( 5:41 minuten) : “Roll over lay down”. Heerlijk die muziek. En weet u wat muziek ook doet? Het verbindt!

Tot slot: Uw allen hierbij nog een goed jaar 2020 en denk nog eens aan het bovenstaande  bij uw goede voornemens".

Ad Tromp.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.