Nieuwjaarstoespraak burgemeester Aart-Jan Moerkerke

09 januari 2019
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Aart-Jan Moerkerke

PAPENDRECHT - Het nieuwe jaar wilde de gemeente samen met haar inwoners ook dit jaar weer feestelijk inluiden. Daarom hadden het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en medewerkers de Papendrechters van harte uitgenodigd voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

De nieuwjaarsreceptie is hét moment van ontmoeting met mensen die zich inzetten voor en betrokken zijn bij ons mooie Papendrecht. Deze nieuwjaarsreceptie werd dinsdag 8 januari in de raadzaal van het gemeentehuis gehouden.

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke sprak de volgende Nieuwjaarstoespraak uit:

Dames en heren,

Van harte welkom. Welkom in ons gemeentehuis, welkom in de raadzaal, welkom in 2019. Namens mijn college-collega’s, de gemeenteraadsleden en de medewerkers van de gemeente Papendrecht wens ik u allen een fanatisch nieuw jaar. Fijn dat u weer samen met ons het oude jaar wilt afsluiten en het nieuwe jaar wil beginnen.

Over afsluiting gesproken… Wat voor jaar was dat nu, dat 2018. In het zoeken hiernaar raak je al snel de weg kwijt. Het jaar van veel, is mijn uiteindelijke conclusie. 2018 was het jaar van de hond volgens de chinezen. Volgens de vogelbescherming het jaar van de huiszwaluw. Het was het jaar van het verzet. Het jaar van het koraalrif. Het jaar van de mathematische biologie en het europees jaar van het cultureel erfgoed.  Voor de Verenigde Naties was 2018 het jaar van weinig. Zij hadden, voor het eerst in 21 jaar, geen thema voor 2018.

Nederland werd het afgelopen jaar een stukje groter. Het Grenscorrectieverdrag trad in werking: Aan de Maas in Limburg werden van België enkele hectaren afgesnoept.  Dichter bij huis verloren we als regio Zuid Holland Zuid en provincie Zuid-Holland een stuk grond. De gemeenten Zederik en Leerdam fuseerden met het Utrechtse Vianen tot Vijfheerenlanden en vallen sinds 1 januari dit jaar onder de provincie Utrecht.

Het jaar 2018 begon stormachtig. Een zware storm raasde over Ierland, Engeland, België, Nederland en Noord-Duitsland. Hierbij vielen tien doden, waarvan twee in Nederland. Ook werd voor het Nederlandse treinverkeer voor het eerst volledig stilgelegd vanwege de wind.

Stormachtig met pieken en dalen was het op meerdere gebieden. De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra trad af, de Britse prins Harry trouwde met zijn Amerikaanse actrice Meghan en openwaterzwemmer Maarten van der Weijden moest zijn poging de route van de Elfstedentocht (ca. 200 km) te zwemmen na 55 uur wegens ziekte opgeven. Maar wat een kanjer dat hij ruim 163 km wist af te leggen. In Oss verongelukte een stint. Vier kinderen overleefden dit ongeval niet.

En het was een heet jaar. 2018 was extreem droog en volgens De Bilt het zonnigste jaar ooit. In het Limburgse Arcen werd een hoogste temperatuur van 38,2 gemeten en de warmste nacht kwam te staan op 23,6 graden.

En wat was het heet in Papendrecht in maart. De verkiezingen en de onderhandelingen  zorgden voor een politieke storm. De uitslag was zodanig dat een volledig team van wethouders verdween en een nieuwe team werd gevormd. En daar waren, zoals dat politiek ook te verwachten was, de meningen over verdeeld. De combinatie VVD, CDA, PvdA, D66, SGP, CU en Groen Links maakte plaats voor winnaar PAB met CDA, CU en SGP. En ook in de gemeenteraad zelf werden de nodige nieuwelingen verwelkomd. Velen van de nieuwe wethouders en raadsleden kunt u vanavond de hand schudden. En ik doe zeggen: maak er gebruik van, want voor hen geldt hetzelfde als voor Maarten van der Weijden: het zijn kanjers.

Papendrecht was een bruisende gemeente in 2018 als het gaat om evenementen: Music, Art & Lemonade, veteranendag, vrijwilligersontbijt, lichtjesfeest, PUP, Stuif, Pellerpop, Koningsdag.... er was veel te doen. Vrijwilligers, jongeren en ondernemers liepen voorop als het gaat om meedoen. Een compliment waard. En dat compliment deel ik graag meteen uit aan alle vrijwilligers, mantelzorgers en ondernemers die Papendrecht het afgelopen jaar net dat stukje mooier hebben gemaakt. Ook op hen ben ik ongelofelijk trots. En ik zeg het nog één keer: jullie zijn kanjers.

De start van 2018 was mooi in Papendrecht met sinds de eerste dag twee uur gratis parkeren in De Meent. Was vaak mooi tussendoor met de eerste paal voor de ambulancedienst, de zekerheid dat het nieuwe regionale politiebureau in Papendrecht komt en de Veiligheidsregio die bekend maakte dat de nieuwe brandweerkazerne gebouwd kan gaan worden. Met de BIZ en de herinrichting van de Pontonniersweg.

Maar 2018 had ook minder mooie kanten voor onze gemeente. We moesten afscheid nemen van fotograaf Pieter van den Berg, oud-raadslid Arie Verberk en oud-wethouders Andre van Leeuwen en Piet Kaptein. Markante Papendrechters met een bijzondere staat van dienst.

En natuurlijk zullen we 22 september 2018 nooit vergeten. Wat eerste een brand leek te zijn, bleek later een gezinsdrama, waarbij een vader zijn ex-vrouw en zijn twee kinderen om het leven bracht en daarna zichzelf. De namen Julia, Esther en Mordechai werden in ons geheugen gegrift. Papendrecht kreeg iets on-Papendrechts: een stille tocht. En in een moeilijke periode wisten we op een echt Papendrechtse manier te reageren. Samen, met een arm, met een schouder, met een traan, met troost, met elkaar.

Maar we sloten het jaar af met licht. Letterlijk en figuurlijk. Een geslaagd Kerstontbijt in winkelcentrum Westpolder, een druk bezocht lichtjesfeest op de Markt en een zeer rustig oud&nieuw. Bij ons geen vuurwerk naar hulpverleners, weinig uitrukken van de brandweer en een goed verlopen jongerenfeest bij TOP.

En wat gaat 2019 ons brengen? Dat zullen we moeten afwachten. Een paar dingen weten we zeker. Het wordt volgens de Verenigde Naties het jaar van de inheemse taal, van de matigheid, van de periodieke tabel van de chemische elementen.

En het wordt het Chinese jaar van het varken. En volgens de astrologen wordt het een jaar waarin veel tekortkomingen van de voorgaande jaren worden opgevuld. Er komen steeds meer gepassioneerde en toegewijde mensen die zich inzetten voor het welzijn van allen, en die op zoek zijn naar ecologische oplossingen om de schadelijke effecten van het menselijk handelen te verminderen en politiek gezien zal het gemeenschappelijk belang dit jaar meer voorop komen te staan. Wat mooi dat we in Papendrecht daar al aan voldeden. Al in 2018 werd door de raad het initiatief genomen om artikel 1 van de grondwet in het gemeentehuis een prominente, zichtbare plek te geven. Lang voordat in Nederland de discussie startte over de Nashville-verklaring. Ook dat is Papendrecht.

En verder? Hier wordt het een jaar met prachtige mensen. In een gemeente waar iedereen welkom is, van welke geaardheid, religie, cultuur of achtergrond dan ook. Een jaar met een raad en college waar ik trots op ben. Een jaar met een ambtelijke organisatie die hard en vol passie werkt aan een mooie gemeente. En een jaar met vrijwilligers, mantelzorgers, ouderen en jongeren waar ik over een jaar weer een compliment aan mag geven vanwege hun inzet.

En het wordt het jaar van de uitreiking van de eerste C.J.M. De Bruin waarderingsprijs.

Ik proost met u op een mooi nieuw jaar, op een mooi Papendrecht en op u! Op 2019.

En ik neem u daarna graag mee naar de nominaties van die eerste waarderingsprijs. De uitreiking is namelijk vandaag.

Tot zover de nieuwjaarstoespraak van de Burgemeester van Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.