Vergroening Stellingmolen door Woonkracht 10 en bewoners

17 december 2019 door Hennie van der Zouw
Vergroening Stellingmolen door Woonkracht 10 en bewoners

PAPENDRECHT - Woningbouwcorporatie Woonkracht 10 heeft haar huurders in de Stellingmolen in Papendrecht aangeboden om gratis een geveltuin aan te laten leggen. Veel bewoners hebben hier enthousiast op gereageerd en zijn ook bereid zelf de handen uit de mouwen te steken. Dit initiatief wordt ondersteund vanuit de gemeente Papendrecht en Waterschap Rivierenland.

Verstening tegengaan
Vergroening van de woonomgeving zorgt ervoor dat een straat, buurt of wijk beter gewapend is tegen extremer weer. Door de klimaatverandering nemen hoosbuien, hoge temperaturen en lange perioden van droogte toe. Om dat zo goed mogelijk op te vangen moeten zowel de openbare als particuliere ruimtes worden aangepakt.

Woonkracht10 nam het initiatief om vergroening van de Stellingmolen te bespreken met de gemeente en de Bewonersadviesgroep Stellingmolen. Zij stelde voor enkele kopgevels en bergingen te voorzien van bloeiende klimplanten en leibomen, geveltuinen aan bewoners aan te bieden en enkele openbare groenvakken te vergroten. De gemeente werkte graag mee aan dit idee.

Subsidie waterschap
Waterschap Rivierenland heeft subsidie (Hohohoosbui) voor inwoners en instanties die samen werken aan het klimaatbestendig maken van tuin, huis of straat. Denk daarbij aan groene daken of het vervangen van tegels door gras en planten.  De subsidie van het waterschap is een welkome bijdrage aan het vergroeningsproject Stellingmolen.

Bewoners enthousiast
Op de bewonersbrief die huurders in november van Woonkracht10 ontvingen kwamen 52 positieve aanmeldingen binnen. Maar liefst 10 huurders gaven bovendien aan ook bereid te zijn de openbare plantvakken zelf te onderhouden. Met hen bespreekt de gemeente komend voorjaar het beplantingsplan en de onderhoudsplanning.

Start van de werkzaamheden
De werkzaamheden zijn gestart. Aannemingsbedrijf Schotgroep B.V. voert het werk uit. Schotgroep werkt momenteel ook in de Staringlaan in Papendrecht en zal de stenen die vrijkomen uit de Stellingmolen hergebruiken in de Staringlaan. Zo draagt ook de aannemer een steentje bij aan duurzaam (her)gebruik van materialen.

Fotograaf Richard van Hoek.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.