Hulp voor statushouders bij VCA-lessen

25 november 2019 door Hennie van der Zouw
Hulp voor statushouders bij VCA-lessen

PAPENDRECHT - Voor werk of stage mogen statushouders van de Sociale Dienst Drechtsteden een VCA-cursus (Veiligheid Checklist Aannemers) volgen. In deze checklist staan belangrijke afspraken op het gebied van veiligheid, gezondheid en het milieu. In de praktijk blijkt dat de cursus voor statushouders erg moeilijk te volgen is. De Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht schiet de cursisten nu te hulp.

Het merendeel van de statushouders dat een VCA-cursus volgt, lukt het niet een certificaat te halen. De reden? De cursus bevat erg veel (moeilijke) taal en technische termen. De SIHVPa heeft  het initiatief genomen de statushouders een voortraject aan te bieden waardoor zij de cursus beter kunnen volgen. Coördinator Johan Voerman, oud-docent en ervaringsdeskundige met deze lesstof en Johan Erkelens, die al jaren bekend is met de VCA-regels, verzorgen dit voortraject. De Werkbank Drechtsteden bood een passende lesruimte aan. Intussen zijn de eerste lessen achter de rug. De Eritrese statushouders die de lessen volgen zijn enthousiast.

De SIHVPa helpt sinds 2015 vluchtelingen en hun gezinnen om zich zo goed mogelijk thuis te voelen in Nederland. De stichting helpt statushouders in Papendrecht onder meer bij het leren spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Op dit moment zijn 50 taalmaatjes gekoppeld aan vluchtelingen. Kijk voor meer informatie op www.sihvpa.nl.

Fotobijschrift: Coördinator Johan Voerman temidden van de cursisten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.