Gemeenteraad bespreekt begroting, zorgen over de toekomst

08 november 2019
Gemeenteraad bespreekt begroting, zorgen over de toekomst

PAPENDRECHT - Op donderdag 7 november werd in de vergadering van de gemeenteraad de begroting voor 2020 behandeld. De begroting laat voor 2020 nog een overschot zien van ongeveer € 887.000 euro, maar vanaf 2021 is er een tekort. In 2023 is er zelfs een tekort van bijna 4 miljoen euro. Hierbij zal dus de algemene reserve aangesproken moeten worden, als er niet tijdig wordt bezuinigd.

Hieronder volgt de reactie van de 9 politieke partijen:

André Stremler (PAB): "De begroting ziet er anders uit dan andere jaren. De maatregelen in de begroting zijn gekoppeld aan 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, hier zijn we blij mee. Wel zijn er financiele zorgen in de toekomst, we moeten opletten".

Leon van den Dool (CDA): "We hebben veel waardering over de begroting, maar hebben ook enkele vragen. We zien dat er een positief resulltaat overblijft, zelfs als de bezuingingen in de regio niet lukken. We zijn ook positief over de plannen voor het gebruik maken van zonne-energie en warmte-opslag. We hopen ook dat er een zonnepark mogelijk wordt langs A15.
Het zou mogelijk moeten zijn om met een boot via een hellingbaan de rivier op te kunnen komen. We zouden dit graag alsnog mogelijk zien".

Pieter-Jan den Dekker (CU): "We hebben een dubbel gevoel bij deze begroting. We zijn blij met sluitende begroting, maar maken ons wel zorgen over de toekomst. We lezen niet altijd concrete maatregelen, het blijft vaak algemeen.
We maken ons zorgen over de doorstroming van de Burgemeester Keijzerweg. Het staat vaak vast, er is veel vrachtverkeer, het dorp slibt helemaal dicht. Er is concrete actie nodig. Wel beseffen we dat het lastig wordt, gezien de komende werkzaamheden op de N3 en A15".

José van der Tak (OP): "We zijn positiever over deze begroting, dan de vorige begroting. Wel hebben we zorgen over de begroting. Nu is er nog een overschot, vanaf 2021 nemen de tekorten rap toe".

Trijntje van Es (D66): "We zijn blij dat het college rekening heeft gehouden dat de Sociale Dienst meer geld nodig heeft dan tot op heden was begroot door de regio.
We zijn tevreden dat participatie een tandje minder is geworden. Waarom niet gestart met bezuiigingen? Waarom houdt de overheid vast aan extra geld voor 'nieuw beleid'? Jeugdzorg: meerdere keren wordt gevraagd om extra bijdragen. Dit kan zo niet langer doorgaan".

Arjan Kosten (SGP): "Het is een realistische begroting, rekening houdend met extra tegenvallers. De SGP verwacht dat het spannend wordt om de komende jaren de begroting sluitend te houden".

Derya Karso (PvdA): "Er wordt veel onderzocht, maar weinig concrete plannen en weinig concrete resultaten tot nu toe. Er is zorg over de toekomst. We moeten eerder beginnen met bezuinigingen.
Meer investeren in het voorkomen van problemen, we weten nu al dat er door de vergrijzing straks meer zorg nodig is. Hier moeten we nu al op inspelen. We vragen om een concrete visie".

Bert Grimmius (GroenLinks): "De begroting is qua saldo in 2020 nog positief, maar is het echt wel positief? De meeste inwoners gaan pijn ervaren in hun portemonne, vooral de inwoners die al kwetsbaar zijn".

Sophia de Keizer (VVD): "We zijn erg kritisch over de begroting. Door verschuiving van reserves is er voor 2020 nog een postief beeld, maar de komende jaren loopt het tekort op tot bijna 4 miljoen euro.
Er wordt € 100.000 per jaar extra uitgegeven aan nieuw beleid, bovenop de € 100.000 per jaar die hier jaarlijks al voor begroot is, maar eigenlijk is hier geen ruimte voor. De Papendrechtse inwoners moeten hier uiteindelijk voor betalen".

De volledige begroting is te bekijken op https://papendrecht.begrotingsapp.nl/begroting-2020

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.