Triest maar noodzakelijk: Kastanjes op Veerdam gekapt

13 januari 2015
Triest maar noodzakelijk: Kastanjes op Veerdam gekapt

PAPENDRECHT - Op maandag 12 januari 2015 heeft de gemeente Papendrecht 13 kastanjebomen op de Veerdam in Papendrecht gekapt. Ook werden er 14 kastanjebomen aanzienlijk gesnoeid. Het kappen van de bomen heeft maandag de hele dag geduurd. De kastanjebomen die overgebleven zijn, zullen meer wind gaan opvangen. Daarom was het noodzakelijk dat deze bomen ook gesnoeid werden. Deze werkzaamheden worden aansluitend uitgevoerd. De overgebleven bomen worden minimaal één keer per jaar geïnspecteerd.

De werkzaamheden kwamen voort uit een uitvoerig onderzoek dat gedaan is, nadat er op zondag 7 september een grote tak uit één van de kastanjebomen viel en op de auto van een bewoner terechtkwam. Uit onderzoek bleek dat de boom was aangetast door witrot, een schimmel die aan de buitenkant van de boom niet zichtbaar is. Die boom is toen direct gerooid en alle kastanjebomen op de Veerdam zijn daarma opnieuw zeer grondig geïnspecteerd. Daaruit kwam het advies om uit het oogpunt van veiligheid 13 bomen te kappen en 14 bomen flink te snoeien.

De kastanjebomen op de Veerdam stonden voor het incident al onder ‘verscherpt toezicht’. Een aantal bomen heeft namelijk de zogenoemde bloedingsziekte. Bomen met deze ziekte worden niet zondermeer gekapt, maar worden wel zeer goed in de gaten gehouden.

De gemeente gaat dit jaar met de bewoners in gesprek over de toekomst van de nu nog resterende bomen op de Veerdam.


Foto's: Pieter van den Berg

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.