Gemeente Papendrecht wil 13 kastanjebomen op de Veerdam kappen

05 november 2014

PAPENDRECHT - De gemeente wil op de Veerdam 13 kastanjebomen kappen en 14 kastanjebomen fors snoeien. Dit advies komt voort uit een uitvoerig onderzoek, dat gedaan is na het incident met een vallende tak op zondag 7 september 2014.

Op die dag viel er uit één van de kastanjebomen een grote tak op de auto van een bewoner. Uit onderzoek bleek dat de boom was aangetast door witrot, een schimmel die aan de buitenkant niet zichtbaar was. De boom is vervolgens op woensdag 10 september 2014 gerooid. Tegelijk zijn alle kastanjebomen op de Veerdam opnieuw zeer grondig geïnspecteerd.

Naar aanleiding van dit onderzoek door externe deskundigen is het veiligheidsadvies gegeven om 13 bomen te kappen en 14 bomen flink te snoeien. Deskundigen hebben aangegeven dat noodkap (direct uitvoeren) niet noodzakelijk is, maar dat de gebruikelijke kapprocedure gevolgd kan worden. De planning is dat de bomen begin januari 2015 worden gekapt en gesnoeid. Tot die tijd worden ze wekelijks geïnspecteerd.

De kastanjebomen op de Veerdam stonden ook voor het incident al onder ‘verscherpt toezicht’. Een aantal bomen heeft namelijk de zogenoemde bloedingsziekte. Bomen met deze ziekte worden niet zondermeer gekapt, maar worden wel zeer goed in de gaten gehouden. De bomen op de Veerdam zijn in december 2013 en februari 2014 onderzocht en in de zomer van 2014 gesnoeid.

De bewoners op en rond de Veerdam zijn uitgenodigd voor een informatieavond, waar zij een toelichting krijgen op het onderzoek en de komende werkzaamheden. De gemeente gaat volgend jaar met het bewonerscomité verder in gesprek over de toekomst van de bomen op de Veerdam.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.