Egbert Lichtenberg voorgedragen als burgemeester van Altena

09 oktober 2019
Egbert Lichtenberg voorgedragen als burgemeester van Altena

PAPENDRECHT - Op dinsdagavond 8 oktober om 21:00 uur werd de voordracht bekend van de nieuwe burgemeester van Altena: Papendrechter Egbert Lichtenberg (52). Rond de klok van 22:00 kwam Lichtenberg in Altena aan. Daar maakte de laatste kennis met raadsleden, ambetenaren, aanwezige burgers en de pers.

Egbert Lichtenberg is ruim 9 jaar fractievoorzitter van het CDA in Papendrecht en heeft, naast de politiek, een groot aantal (neven)functies. Zo is hij onder meer al ruim 12 jaar algemeen directeur van MidZuid (WAVA/GO), ruim 8 jaar vice-voorzitter van Cedris, voorzitter collegiaal managementteam regio West Brabant, adviseur/lid bestuur Regionaal Werkbedrijf West Brabant en lid van de Drechtraad.

Voor Papendrecht.net was Egbert columnist sinds 2 augustus 2018.

Persoonlijk
Lichtenberg is sinds zijn 18e jaar lid van het CDA. Hij zet zich in voor een rechtvaardige samenleving die solidair is waar iedereen verantwoordelijkheid neemt om land en gemeente door te geven aan de volgende genreratie. Lichtenberg werkte als ambtenaar voor de gemeente Papendrecht. Op de gemeentelijke website van Papendrecht zegt hij: ‘Inmiddels ben ik werkzaam als directeur van een sociaal werkbedrijf en voel ik het sinds 2010 als een verantwoordelijkheid om mijn kennis, vaardigheden en talenten ook in te zetten voor onze mooie gemeente en gemeenschap als raadslid. Ik zet me in om met anderen samen te werken om goede doelen te bereiken. Ik laat mij daarbij graag inspireren door nieuwe inzichten en kennis vanuit wetenschap maar zeker ook vanuit onze eigen inwoners, bedrijven en verenigingen.’

Installatie en beëdiging
Altena is een gemeente met meer dan 50.000 inwoners. De gemeente is per 1 januari 2019 ontstaan uit de voormalige gemeenten Werkendam, Woudrichem en Wijk en Aalburg.
De minister bespreekt de voordracht van Lichtenberg in de ministerraad. Na instemming van de ministerraad draagt de minister de kandidaat voor bij de Koning. Na het Koninklijk Besluit wordt de kandidaat beëdigd door de commissaris van de Koning. Naar verwachting is de beëdiging op maandag 9 december tijdens een bijzondere raadsvergadering.

Procedure
Dertien mensen solliciteerden voor de functie van burgemeester voor Altena. Onder hen één vrouw. Twaalf sollicitanten zijn burgemeester of wethouder of zijn dat geweest. Van alle sollicitanten was er één die een vrij beroep heeft in een particuliere sector. Deze sollicitanten reageerden op een profiel dat de gemeente samen met de inwoners opstelde. De belangrijkste criteria voor de nieuwe burgemeester waren dat de persoon tussen de mensen moet staan, zich moet kunnen inleven in de normen en waarden van Altena en zich betrokken voelt bij de streek. De nieuwe burgemeester moet zichtbaar zijn in alle kernen van de gemeente Altena en moet knopen durven doorhaken in lastige situaties.

Oké TV was met een camera in het gemeentehuis en maakte onderstaande reportage met daarin ook een eerste kennismaking met de voorgedragen burgemeester die vertelt 'vooral vereerd te zijn'.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.