Vertrek telefooncel vol boeken naar Blomberg

11 februari 2016
Vertrek telefooncel vol boeken naar Blomberg

PAPENDRECHT - Burgemeester De Bruin zwaaide woensdag 10 februari 2016 de medewerkers van de gemeente Papendrecht uit, die het 'Blomberger Bücherdoosje' naar Blomberg gaan vervoeren. De telefooncel gevuld met boeken is een cadeau van de gemeente aan de Duitse zustergemeente en staat symbool voor het 40-jarige partnerschap tussen de gemeenten, waarbij actief delen van kennis en ervaringen centraal staan.

In de afgelopen maanden konden de inwoners van Papendrecht bij de Bibliotheek AanZet boeken inleveren voor het 'Blomberger Bücherdoosje'. Het mochten zowel Duitse als Nederlandse boeken zijn, aangezien er nog altijd enkele honderden Nederlanders in Blomberg wonen. Veel Papendrechters hebben aan dat verzoek gehoor gegeven; er zijn ruim 500 boeken gedoneerd. De bibliotheek heeft deze boeken in verschillende genres geselecteerd en klaargemaakt voor plaatsing in de telefooncel. De boeken die niet in de telefooncel passen, gaan wel mee naar Blomberg. Op die manier kunnen de Blombergers regelmatig de collectie verversen met nieuwe boeken.

In de loop der jaren zijn er tussen Papendrecht en het 389 kilometer verder gelegen Blomberg talrijke activiteiten en initiatieven op het gebied van cultuur, sport, maatschappij en bestuur ontstaan. Zo zijn er contacten (geweest) tussen scholen, sportverenigingen, kerken, muziekverenigingen, koren, ambtenaren en bestuurders. Nog altijd is er één keer in de twee jaar de Pa-Blo-loop (een vierdaagse estafettetocht georganiseerd door atletiekvereniging Passaat). Tijdens de Kerstmarkt in Papendrecht is er altijd een delegatie uit Blomberg vertegenwoordigd en ieder jaar schenkt Blomberg een kerstboom aan Papendrecht als grote blikvanger op het marktplein.

De activiteiten die tussen Papendrecht en Blomberg dit jaar gepland staan, zijn:
- 5 maart: Bezoek aan Blomberg en het 'Blomberger Bücherdoosje'
- Eind maart/begin april: Opening tentoonstelling over onderwijs in Blomberg
- Koningsdag: Bezoek Blombergers aan Papendrecht – samen invulling geven aan Koningsdag
- Hemelvaart: Pa-Blo-loop
- Mei: Bezoek van Vrienden van Blomberg aan Blomberg
- Juni: voetbaltoernooi in Papendrecht
- Augustus: Groot festijn Deutsche Köninginnen in Blomberg
- December: Kerstmarkt in Papendrecht

Volgens burgemeester De Bruin is de vriendschapsband tussen Papendrecht en Blomberg nog altijd van grote waarde. 'De jumelagecontacten met Blomberg sorteren een daadwerkelijk effect. Ze zijn niet alleen gezellig, maar ook nuttig. Inwoners en bestuurders leren van elkaar. Met de huidige gebeurtenissen in Europa en de wereld moeten we ons bezinnen op de vraag hoe we met elkaar willen omgaan. We moeten de samenhang vasthouden en hebben elkaar meer dan ooit nodig. De manier waarop Papendrecht en Blomberg optreden is daarvoor een mooie bron van inspiratie.'

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.